De ce s-a răzgândit Austria în doar 48 de ore: „Pe 16 noiembrie s-a vorbit despre sprijinirea României la Schengen”

Ultima actualizare:

Consulul onorific al României în Graz a vorbit despre refuzul Austriei de a accepta țara noastră în Schengen. Acesta a transmis pentru Adevărul un punct de vedere în legătură cu subiectul care ne-a agitat gândurile în ultimele zile.

De ce s-a răzgândit Austria în doar 48 de ore
De ce s-a răzgândit Austria în doar 48 de ore

Consulul onorific al României în Graz, contele Andreas Bardeau, al cărui fiu, Georg Bardeau, este consul al Austriei la Timișoara, a transmis că „România este mielul sacrificat din cauza inacțiunii țărilor vecine.”

„Sunt foarte dezamăgit și uimit de faptul că dezvoltarea bună și înfloritoare a relațiilor bilaterale în perioada post-covid a fost distrusă pe mai multe planuri. Faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen a fost neașteptată”, susține Andreas Bardeau, conform Adevărul.

„România este mielul sacrificat din cauza inacțiunii țărilor vecine”

Potrivit consulului onorific al României din Graz, „pe 16 noiembrie s-a vorbit despre declarația de sprijin a guvernului austriac pentru România.”

„În ultimele luni a existat întotdeauna bunăvoință și aprobarea pentru aderare din partea guvernului austriac. În plus, s-a subliniat în mod repetat că toate cerințele impuse guvernului român pentru aderarea la Schengen au fost îndeplinite. Apoi, in 18 noiembrie, s-a produs o schimbare radicală”, mai explică Bardeau, care mărturisește că nu știe ce a determinat schimbarea radicală de atitudine.

Consulul este de părere că „România protejează granițele externe ale UE într-o manieră exemplară.”

„O mare parte dintre refugiați vin în Uniunea Europeana prin Serbia și Ungaria, nu prin România. În ultimii ani am asigurat cazare pentru sute de imigranți și doar o mică parte au ajuns prin România.

Relațiile bilaterale nu ar trebui niciodată folosite pentru considerente de politici partizane. În acest moment sunt în joc 30 de ani de cooperare foarte bună”, mai spune Andreas Bardeau, potrivit sursei citate.

„Vor fi pierderi financiare de ambele părți”

Potrivit lui Andreas Bardeau, Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România, iar ambele țări vor avea de pierdut după această decizie.

„De exemplu, în urmă cu doar câteva zile, o mare companie de construcții austriacă a semnat un proiect de 300 de milioane de lei pentru Aeroportul București. Și, nu în ultimul rând, companiile de transport, atât românești, cât și austriece, vor aștepta în continuare la graniță. Atenție la prejudiciul economic cauzat de timpii mari de așteptare. Vor fi pierderi financiare de ambele părți”, mai spune consulul onorific al României în Graz.

În plus, Contele Bardeau spune că „este inacceptabil ca angajați români care lucrează în Austria să aștepte ore întregi la graniță”.

„Pentru mine, această schimbare bruscă de poziție este de neînțeles. Este neloial și injust față de un partener. Este trist pentru solidaritatea europeană că s-a ajuns în situația aceasta”, a mai precizat Andreas Bardeau.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net