Descoperire halucinantă. Testele ADN dezvăluie că substanța găsită pe unele mumii intacte este brânză. Experții sunt bulversați

Ultima actualizare:

Misterioasa substanţă albă găsită pe capul şi gâtul unor mumii din China, datând de peste 3.600 de ani, s-a dovedit a fi cea mai veche brânză din documentele arheologice. Testele ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră, potrivit unui studiu publicat de  Live Science

Locuitori din Epoca Bronzului

Arheologii au descoperit această substanţă enigmatică acum două decenii în Cimitirul Xiaohe, din Bazinul Tarim, situat în nord-vestul Chinei.

mumii acoperite branza jpg

Mumiile dezgropate, care datează din Epoca Bronzului și care sunt intacte, aveau capul și gâtul acoperite cu această substanță albă, iar acum cercetările au stabilit că aceasta este brânză.

Analizele au confirmat că brânza conţinea specii de bacterii şi fungi ce se regăsesc şi în kefirul de astăzi, precum Lactobacillus kefiranofaciens şi Pichia kudriavzevii.

„Aceasta este cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată”, a declarat Qiaomei Fu, paleontolog şi coordonator al studiului, de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi de Paleoantropologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Chineze de la Beijing.

Ce au scos iveală cercetările

Descoperirea îi bulversează pe specialiști care spun că „alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul miilor de ani, ceea ce a oferit o oportunitate rară pentru cercetătorii din domeniul paleoantropologiei”.

Teste ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, o brânză moale probiotică, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră în urmă cu mii de ani.

Studiul detaliat al acestei brânze străvechi poate dezvălui informaţii valoroase despre dieta şi cultura strămoşilor noştri.

Cercetătorii au stabilit că particulele de Lactobacillus kefiranofaciens sunt similare cu cele găsite în Tibet, iar prin secvenţierea genelor bacteriene, pot analiza evoluţia bacteriilor probiotice timp de 3.600 de ani.

„Observaţiile noastre sugerează că în regiunea Xinjiang a Chinei s-a menţinut cultura kefirului încă din Epoca Bronzului.

Analizând produsele lactate din acea perioadă, vom obţine o imagine mai clară asupra vieţii şi interacţiunii oamenilor cu mediul lor”, a susţinut Qiaomei Fu.

Enigma care persistă este motivul pentru care aceste mumii au fost acoperite cu brânză.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net