Donald Trump, tras la răspundere pentru violențele de la Capitoliu

Ultima actualizare:

    Donald Trump, tras la răspundere pentru protestele de la Capitoliu Sursă foto: Gettyimages
Donald Trump, tras la răspundere pentru protestele de la Capitoliu Sursă foto: Gettyimages

Procesul din Senat în care fostul preşedinte Donald Trump este acuzat de „incitare la insurecţie” a început marţi cu prezentarea unei compilaţii de înregistrări video ce prezentau evenimentele din 6 ianuarie, când în revolta de la Capitoliu au murit cinci persoane.

Al doilea proces de punere sub acuzare a lui Trump a început diferit faţă de primul. Timp de zece minute, senatorii au urmărit o compilaţie realizată de democraţi - a început cu discursul lui Trump şi a cuprins imagini (captate din toate unghiurile) cu protestatarii care au intrat nîn clădirea Congresului şi s-au confruntat cu poliţia Capioliului.

„Domnilor senatori, preşedintele a fost pus sub acuzare pe 13 ianuarie pentru tot ceea ce am văzut”, a spus Jamie Raskin, care conduce grupul de procurori democraţi din proces. „Dacă asta nu este o infracţiune condamnabilă, atunci nu există”.

Până la 27.000 de trupe ale Gărzii Naţionale au fost mobilizate în Washington DC pentru inaugurarea mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie, iar aproximativ jumătate încă se află aici şi vor rămâne pe parcursul procesului.

Raskin a explicat de ce organizarea unui proces acum este încă necesară şi constituţională, deşi Trump nu mai este preşedinte. El a spus că obiectivul părinţilor fondatori ai SUA a fost mereu „tragerea la răspundere, protejarea societăţii şi descurajarea corupţiei oficiale”, şi nu înlăturarea cuiva din funcţie.

Luni, avocaţii lui Trump au respins acuzaţia că fostul preşedinte a incitat la violenţă în discursul susţinut în faţa susţinătorilor. 

Procurorii în proces spun că Trump „nu are o bună apărare” şi vor încerca să arate că el a încercat să dea vina pe susţinătorii săi. Ei au precizat şi că fostul preşedinte a alimentat violenţa timp de mai multe săptămâni, prin repetate acuzaţii, fără bază, că alegerile au fost fraudate.

Democraţii susţin că Trump nu poate fi tratat ca un cetăţean „oarecare”, că „nu poate inflama insurecţia şi să plece”. Revolta de la Capitoliu „nu trebuie să fie viitorul nostru”.

Procesul a început la ora României 20:00. Ambele părţi prezintă argumente privind legalitatea procesului şi senatorii vor vota marţi dacă să continue.

Săptămâna trecută, avocatul Bruce Castor a spus că Donald Trump nu va depune mărturie în proces şi nici nu va transmite un memoriu scris, după ce Raskin a cerut acest lucru.

Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, pe 13 ianuarie, pentru rolul său în actele violente care au avut loc la Capitoliu pe 6 ianuarie.

Preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a numit nouă „procurori” democraţi, cu Jamie Raskin (Maryland), conducător al grupului. Ceilalţi opt sunt Diana DeGette (Colorado), Joe Neguse (Colorado), David Cicilline (Rhode Island), Joaquin Castro (Texas), Eric Swalwell (California), Ted Lieu (California), Madeleine Dean (Pennsylvania) şi Stacey Plaskett, delegat Virgin Islands fără drept de vot în Congres.

Donald Trump este primul preşedinte american pus de două ori sub acuzare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net