Două surori, două trupuri şi doar două picioare
Se joacă, glumesc, au acelaşi grup de prieteni, se ceartă, râd şi plâng. S-au născut unite şi aşa vor fi până la moarte. Siamezele de 9 ani Pan Charoonroj şi Pin Charoonphan Romphoyen au şocat întreaga planetă cu povestea lor emoţionantă.
Cei doi copii de nouă ani au o singură pereche de picioare, dar inimi diferite şi visuri personale. Pan şi Pin s-au născut unite în zona şoldului şi la vârsta de trei ani au învăţat să meargă precum un crab, folosind cele patru membre superioare şi cele două membre inferioare.
Recent, cei doi micuţi au început şcoala. S-au reîntâlnit cu colegii lor de la şcoala primară Wat Wang Phai, din provincia Nakhon Sawan, situată la 240 km de Bangkok. Şi pentru că personalităţile lor sunt complet diferite, Pan a cerut să fie tunsă scurt, iar Pin a cerut să aibă cosiţe în prima zi de şcoală. Pan este sora silitoare, iar Pin este nebunatica. Chiar dacă stau amândouă în aceeaşi bancă, cele două surori susţin că nu copiază la extemporale una de la cealaltă. Însă, din fericire, amândouă învaţă la fel de bine.
Bunica lor, Noknoi Pongchamnan, de 43 de ani, le-a comandat două bastoane ortopedice pentru deplasările mai lungi. Siamezele merg pe tricicletă împreună, se dau pe tobogan împreună şi merg pe motocicleta bunicii la finalul cursurilor. Conform doctorilor, cele două nu pot fi separate pentru că una dintre ele ar rămâne... o jumătate de om. Fetele sunt întreţinute pe cheltuiala şcolii, care le asigură inclusiv transportul şi plata tratamentului medical.
Pan şi Pin sunt răsfăţate de grija întregii comunităţi care face donaţii semnificative şi vinde mâncare şi băuturi pentru a le asigura cele necesare traiului. Siamezii sunt fizic uniţi în timpul vieţii intrauterine şi este un fenomen care are o incidenţă de unu la 200.000 de naşteri. Conform unui studiu realizat în 2015 de Colegiul de Medicină din Maryland doar 35% din cazurile de copii uniţi din naştere supravieţuiesc. Majoritatea au o speranţă redusă de viaţă.