Drama cu care se confruntă un român stabilit în Germania: „Vor să mă dea afară după 18 ani”
Tot mai mulți români au dificultăți în a-și asigura o locuință. Pentru cei care își doresc să cumpere o proprietate, prețurile de astăzi reprezintă o barieră aproape imposibil de depășit. Din păcate, chiriile sunt și ele tot mai scumpe, iar acest fenomen îngrijorător afectează și românii de dincolo de hotare. Despre criza locuințelor a vorbit și un român stabilit în Germania.
Lucian locuiește în Germania de peste 20 de ani, iar într-un videoclip postat pe YouTube, faimosul vlogger Cosmin Avram, românul vorbește despre criza locuințelor din această țară.
„Locuiesc în Germania din 1997, iar în Berlin de 18 ani”, povestește românul. Acesta vorbește despre dificultățile pe care oamenii le au atunci când încearcă să își găsească o locuință. Iar, din păcate, păstrarea acesteia este la fel de dificilă.
„Berlin are o problemă cu locuințele”
„Berlin are o problemă cu locuințele”, continuă Lucian. Potrivit acestuia, cererea în capitala germană este extrem de mare, însă oferta rămâne limitată.
„Deci, e o situaţie foarte dificilă cu locuințele. Un apartament cu 2 camere jumate într-un bloc nou costă 400 de mii de euro, ca să vă faceți o impresie. Deci e o problemă mare cu locuințele”, a spus acesta. Din păcate, Lucian a povestit că a fost implicat în trei procese pentru a-și păstra locuința, iar două dintre ele le-a câștigat.
„Eu am o chirie mică, 450 de euro, toate costurile. Acum este o chirie bună, acum 18 ani era mare. Dar aici nu poți să ridici chiria decât din doi în doi ani și numai într-un procent de maxim 12%. Trebuie să ai argumente de ce ridici chiria, doar de la inflaţie nu se poate, trebuie să spui dacă ai renovat ceva etc.”, explică românul.
Legea oferă protecție chiriașilor
„Politica pe chirii din partea regimului e bună, dar trebuie să îți aperi drepturile și asta face probabil unul din şapte, pentru că nu mulți cunosc legile și multora le este frică să se certe cu un proprietar milionar. El trimite doi avocați și tu ai un avocat social, dar el își face treaba dacă tu cunoşti legile și dacă ești asigurat.
Eu sunt asigurat și nu mă costă procesul nimic. Dar este un sentiment greu, eu termin pe 31 decembrie contractul, trebuie să părăsesc locuința. Nu merge foarte uşor, dar tu trebuie să îți iei drepturile, avocat, proces, pe mine nu mă costă nimic, dar nu este așa uşor să îți aperi drepturile”, a explicat acesta.
Unii români care au scris comentarii au mențonat că standardele de viață din Germania au scăzut semnificativ în ultimii ani, iar țara nu mai este ce era odată.