E posibil așa ceva? Țigara electronică, la fel de sigură ca aerul pe care îl respirăm
Un producător gigant din industria tutunului a testat recent riscurile pe care le presupune vapatul folosind un "robot fumător" şi celule din ficatul uman şi a ajuns la concluzii uimitoare: vaporii proveniţi de la ţigară electronică sunt la fel de siguri ca şi aerul pe care îl respirăm.
Pentru a realiza acest experiment, producătorul de tutun a apelat la ajutorul MatTek Corporation, o companie care produce celule umane pentru experienţe de laborator în vitro. Oamenii de ştiinţă au folosit un "robot fumător" pentru a expune aceste replici ale celulelor din ficatul uman la fumul de tutun, apoi la vaporii a două mărci diferite de ţigări electronice şi, în final, la aer.
Atunci când au fost expuse la fumul de tutun, celulele au murit după 6 ore. Însă atunci când celulele au fost expuse unei cantităţi "agresive şi continue" de vapori de la ţigara electronică, cercetătorii au declarat că efectul vaporilor a fost similar aceluia provocat de aer.
"Folosind un robot fumător şi a unui test de laborator în care s-a folosit ţesut respirator, s-a putut demonstra faptul că vaporii de la ţigară electronică nu au un efect toxic asupra ţesutului respirator", a declarat Dr Martina Murphy, din partea companiei producătoare de tutun.
Va urma o testare în același mod a vaporilor de la mai multe mărci de ţigări electronice, pentru a întări rezultatele obţinute în urma studiului.
Dr Michael Siegel, profesor al Universităţii din Boston, la departamentul de Ştiinţe ale sănătăţii din cadrul Şcolii de sănătate publică, consideră studiul companiei producătoare de tutun o dovadă în ceea ce priveşte siguranţă ţigărilor electronice.
"Cu toate că studiul e limitat, acesta reprezintă o dovadă în plus a faptului că vapatul este mult mai sigur decât fumatul", a spus Dr Michael Siegel.
Acesta a făcut un apel la personalul din sănătatea publică şi la grupurile anti fumat pentru a încuraja fumătorii să treacă la ţigară electronică- un pas care "ar transforma piaţă de nicotină şi cu ajutorul căruia s-ar obţine o victorie fără precedent în sănătatea publică."
"Un asemenea fenomen ar produce cel mai spectaculos miracol pentru sănătatea publică din zilele noastre", a mai adăugat Dr Siegel.
Astfel, cu toate că de-a lungul unei perioade lungi de timp au existat controverse în ceea ce priveşte siguranţă vaporilor proveniţi de la ţigară electronică, rezultatele acestui studiu susţin concluzia conform căreia vapatul este mult mai sigur decât fumatul tradiţional. Mai mult decât atât, aşa zisele controverse nu au avut vreodată o baza ştiinţifică, în timp ce experţii au ajuns pe rând, în urmă studiilor efectuate, la acelaşi rezultat: vaporii produşi de ţigară electronică sunt siguri pentru fumători.