Gest josnic al polițiștilor israelieni: Au dărâmat siciriul cu trupul jurnalistei asasinate
Scene macabre în Ierusalim. Forțele de ordine israeliene au atacat cu bestialitate un grup de palestinieni care transportau sicriul cu trupul jurnalistei Al-Jazeera ucisă în timp ce relata de pe front.
Au atacat în forță
În cadrul imaginilor care au făcut ocolul planetei, stârnind indignare în întreaga lume, se vede cum un grup de polițiști mascați din forțele israeliene atacă cu brutalitate grupul de palestinieni care purtau pe umeri sicriul cu trupul jurnalistei asasinate.
Shireen Abu Akleh avea 51 de ani și era unul dintre cei mai cunoscuți și respectați corespondenți ai postului Al-Jazzera. De mai bine de două decenii ea era o prezență contantă în teritoriile disputate de Israel și Palestina.
Unbelievable pictures of Israeli forces attacking mourners carrying the coffin of Shireen Abu Akleh to church for her funeral in Occupied East Jerusalem. Absolutely heart stopping moment when it looks like casket may fall. Live coverage on @AJEnglish pic.twitter.com/k5OYh5POwq
— Barbara Serra (@BarbaraGSerra) May 13, 2022
Deși purta o vestă antiglonț care atesta statutul de jurnalist, precum și o cască de reporter, ea a fost împușcată în cap în timp ce relata despre un raid al israelienilor în Cisiordania.
Citește și: O jurnalistă, ucisă în direct! A fost împușcată în cap
Palestinienii acuză armata israeliană de uciderea jurnalistei cu dublă cetățenie - palestiniană și americană. Oficiali ai Guvernului israelian nu au exclus ipoteza ca forțele armate să fi deschis intenționat focul asupra acesteia.
Reacția ONU
Sute de palestinieni s-au adunat în fața Spitalului Sf. Iosif, situat în Ierusalimul de Est, pentru a o plânge pe jurnalistă. Apropiații au preluat sicriul acesteia și au încercat să pornească la pas spre Orașul Vechi al Iersualimului. Însă polițiștii israelieni au tăbărât pe ei fără nici un motiv aparent și fără a ține cont că bărbații cărau pe brațe coșciugul cu trupul jurnalistei.
Forțele israeliene au aruncat grenade cu gaze lacrimogene, iar sicriul a fost cât pe ce să fie scăpat pe jos și distrus din cauza altercațiilor.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este "profund tulburat" de atacul la care s-au dedat polițiștii israelieni împotriva palestinienilor lipsiți de apărare.
Conform relatărilor lui Farhan Haq, purtător de cuvânt, șeful ONU "continuă să îndemne la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a libertăţilor de opinie şi de exprimare, precum şi de întrunire paşnică", a declarat el, citat de AFP.
Consiliul de Securitate al ONU "a condamnat cu fermitate uciderea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh şi rănirea unui alt jurnalist în oraşul Jenin din Cisiordania", într-o declaraţie unanimă adoptată vineri, potrivit unor surse diplomatice, a mai citat AFP.
Americanii, „profund tulburați”
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că este „profund deranjat de intruziunea poliției israeliene” la funeraliile jurnalistei.
"Fiecare familie merită să-și poată înmormânta cu demnitate și libertate pe cei dragi", a continuat Antony Blinken. Secretarul de stat al Americii a făcut apel la calm și a avertizat Israelul să se abțină de la alte "acțiuni care ar putea agrava tensiunile".
The Biden administration has settled on describing this an "intrusion" on Shireen Abu Akleh's funeral. (AP Photo) pic.twitter.com/zeeahADJou
— Alex Marquardt (@MarquardtA) May 13, 2022
După scenele violente de la spital, sicriul cu trupul jurnalistei ucise a fost dus într-un autovehicul care s-a îndreptat spre Basilica Bunei Vestiri din Oraşul Vechi de la Ierusalim,. Acolo, ceremonia funerară a continuat fără alte incidente.
Într-o primă reacție, Armată israeliană a comunicat că ancheta preliminară „a concluzionat că nu este posibil să se determine fără echivoc sursa tirului care a lovit-o şi ucis-o pe Shireen Abu Akleh”, stârnind astfel și mai multă furoare în rândul palestinienilor și al comunității jurnaliștilor.
Armata israeliană, record de jurnaliști uciși
Nu este nici pe departe pentru prima oară când Armata israeliană ucide jurnaliști în timpul exercitării profesiei. Uniunea Jurnaliștilor Palestinieni susține că peste 55 de oameni de presă au fost asasinați cu sânge rece de forțele israeliene din anul 2000 până astăzi. În ziua în care a fost ucisă Shireen Abu Akleh, un alt jurnalist palestinian, Ali al-Samoudi, a fost împușcat în spate. El a supraviețuit și se află acum în stare stabilă.
Poziția Al-Jazeera
Într-un comunicat remis publicului, reprezentanții Al-Jazeera, postul unde lucra jurnalista palestiniano-americană ucisă, au acuzat în termeni duri Guvernul israelian:
„În ceea ce este evident o crimă, încălcând legile şi normele internaţionale, forţele de ocupaţie israeliene au asasinat-o cu sânge rece pe corespondenta Al-Jazeera în Palestina, Shireen Abu Akleh, luată ca ţintă de tiruri de gloanţe”, a precizat canalul de televiziune.
Uciderea jurnalistei a stârnit o avalanșă de critici împotriva acțiunilor forțelor israeliene.
Una dintre cele mai dure poziții a fost cea a Ministrul de externe adjunct al Qatarului. Acesta a condamnat uciderea lui Shireen Abu Akleh de către „ocupaţia israeliană” în Cisiordania şi a cerut pe Twitter să se pună capăt „terorismului israelian susţinut de stat”.
Mai multe bombardamente au avut loc în ultimele zile în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat cu forța de Israel încă din 1967.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!