Hackerii de la Anonymous l-au luat în vizor pe Elon Musk: „Ți-ai întâlnit adversarul. Așteaptă-ne!”
Hackerii de la Anonymous l-au luat în vizor pe Elon Musk după ce gruparea a postat un videoclip în care un membru vorbeşte despre SpaceX, felul în care îşi exploatează şeful Tesla angajaţii şi despre cum „face mişto în mod constant” de pieţele de criptomonede. „Poate crezi că ești cel mai inteligent, dar acum ți-ai întâlnit adversarul. Suntem anonimi! Suntem legiune. Aşteaptă-ne”, a spus hackerul.
Hackerii de la Anonymous, mesaj de amenințare la adresa lui Elon Musk
„Poate crezi că ești cel mai inteligent, dar acum ți-ai întâlnit adversarul. Suntem anonimi! Suntem legiune. Aşteaptă-ne! În ultimii câţiva ani te-ai bucurat de cea mai favorabilă reputaţie pentru că ai atins dorinţa pe care mulţi dintre noi o avem de a trăi într-o lume cu maşini electrice şi explorare spaţială”, spune unul dintre hackeri într-un videoclip, postat pe rețele sociale sâmbătă, citat de Mediafax. „Recent... oamenii încep să te vadă ca pe un alt bogat narcisist, disperat de atenţie”, potrivit mesajului venit după ce Musk a postat încă un tweet despre Bitcoin, vineri. „Bineînţeles, şi-au asumat riscul când au investit şi toată lumea ţine cont şi stie de volatilitatea în cripto, dar tweet-urile tale din această săptămână arată o ignoranţă clară faţă de persoanele cu venituri medii”, se arată în video.
Anonymous, avertisment pentru Elon Musk
Anonymous, care s-a implicat de-a lungul timpului în atacuri cibernetice îndreptate împotriva departamentelor de poliţie, politicieni, companii financiare şi religii, a continuat să lanseze ceea ce părea a fi un avertisment vag către şeful Tesla, scrie Dig24. „Poate crezi că ești cel mai inteligent, dar acum ți-ai întâlnit adversarul. Suntem anonimi! Suntem legiune. Aşteaptă-ne”, a spus hackerul. Musk nu a abordat direct ameninţarea subtilă, dar la aproximativ 20 de minute de la postarea grupului, Musk a scris pe Twitter: „Nu ucide ceea ce urăşti, salvează ceea ce iubeşti”.
Anonymous. Cine sunt și ce vor
Anonymous este o grupare internaţională formată din hackeri şi activişti, iar numele lor a devenit sinonim cu atacuri cibernetice şi proteste. N-au nici o organizare juridică, nu sunt partid sau ONG şi nici măcar nu se întâlnesc periodic, scrie businessmagazin.ro.
Cine sunt cei de la Anonymous
Gruparea ar fi apărut în 2003 pe site-ul 4chan, reprezentând o grupare online descentralizată care acţionează anonim într-o manieră coordonată spre un obiectiv nu foarte bine stabilit. În 2006 gruparea Anonymous a atacat reţeaua socială finlandeză, Hobbo Hotel, a blocat accesul membrilor şi a afişat mesajul „closed due to fail and AIDS”.
Ce vrea gruparea Anonymous
Anonymous susţine că apără dreptul la liberă exprimare şi transparenţa statelor şi a corporaţiilor. Se opun oricărei forme de reglementare a Internetului, menit să fie un spaţiu liber.
- Grupul şi-a câştigat notorietatea internaţională în 2008 prin intermediul „Project Chanology", un proiect îndreptată împotriva Bisericii Scientologice. Tot de atunci numele Anonymous a fost legat de termenul „hacktivism”. Hackerii au atacat site-urile Bisericii şi au creat faxuri negre care consumau toată cerneala din imprimante. Una dintre metodele de atac s-a numit „Google bombing" şi presupunea legarea cuvântului „scientologie" de termeni precum „pericol" sau „cult", astfel încât căutările pe Google ale cuvântului duceau la rezultate distorsionate. Imediat după atac, un utilizator a încărcat un clip pe YouTube în care o voce robotică ameninţa Biserica Scientologică. Mişcare care a declanşat proteste în mai multe locuri de pe glob, iar mulţi dintre protestatari au adoptat măştile Guy Fawkes, mască popularizată de nuvela grafică şi filmul „V for Vendetta”.
- Au urmat alte atacuri asupra Sony, Biserica Baptistă sau asupra unei firme care atacase site-ul de piraterie Pirate Bay.
- În februarie 2011, Aaron Barr, preşedintele executiv al companiei de securitate cibernetică HBGary Federal, a anunţat că firma sa s-a infiltrat în cadrul grupării Anonymous şi va dezvălui informaţii despre membrii acesteia. Anonymous a ripostat. Hackerii au atacat site-ul companiei şi au înlocuit imaginea de homepage cu logo-ul lor şi cu un mesaj de avertisment. Au doborât sistemul intern de telefonie al companiei, au extras zeci de mii de mesaje din sistemul de e-mail şi au creat o bază publică de date cu adresele de mail ale angajaţilor. E-mail-urile au scos la iveală o serie întreagă de informaţii incriminatoare legate de companie. Acesta plănuia să discrediteze site-ul WikiLeaks prin scurgerea de informaţii false. Înainte de sfârșitul lunii, Barr şi-a dat demisia.
- În acelaşi an, Anonymous a atacat mai multe site-uri ce conţineau pornografie infantilă. Membrii grupului au dezvăluit adresele a sute utilizatori ai acelor site-uri.
De asemenea, Anonymous a orchestrat o serie de atacuri la adresa site-urilor guvernamentale în Egipt, Tunisia şi Iran în timpul „Primăverii Arabe". Hackerii au atacat site-ul ministerului Apărării din Siria, unde au postat un simbol al mişcării democratice şi un mesaj prin care soldaţilor sirieni li se cerea să-i apere pe protestatari.
Recent, gruparea a reacţionat după uciderea lui Michael Brown în Ferguson, unde au atacat sistemele autorităţilor criticând violenţa poliției împotriva protestatarilor.
A urmat atacul de la sediul publicaţiei „Charlie Hebdo”, când gruparea s-a mişcat şi a făcut publică o listă de suspecţi şi au doborât un site afiliat ISIS, iar acum au anunţat o operaţiune împotriva Statului Islamic.
Hackerii de la Anonymous au început "Operaţiunea ISIS" prin publicarea mai multor date personale ale unor suspecții care ar face parte din organizaţia teroristă. Informaţii despre mii de atacuri cibernetice şi detalii care îi vizează pe jihadişti au fost dezvăluite online cu hashtag-urile #opISIS şi #opParis.
Mai mult, Anonymous susţin că atacat cu succes mii de conturi de pe reţele de socializare, iar mai multe site-urile pe care le-au identificat a fi asociate cu ISIS au fost distruse. De la debutul "Operaţiunii ISIS", Anonymous ar fi responsabil pentru eliminarea a peste 5.500 de conturi suspecte.