Ianuarie 2025, cea mai caldă din istorie: un nou record alarmant

Ultima actualizare:

Ianuarie 2025 a fost cea mai caldă lună ianuarie măsurată vreodată la nivel global, depășind recordul anterior, anunță observatorul Copernicus. Cu o temperatură medie de 13,23°C, luna trecută a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial, evidențiind accelerarea schimbărilor climatice. În ciuda dezvoltării fenomenului La Niña, care are un efect temporar de răcire, temperaturile globale continuă să crească alarmant.

Ianuarie 2025 bate toate recordurile

Specialiștii avertizează că încălzirea oceanelor și emisiile ridicate de gaze cu efect de seră vor menține această tendință, apropiind planeta de limitele stabilite în Acordul de la Paris.

image

Ianuarie 2025 este o altă lună surprinzătoare, continuând temperaturile record înregistrate în ultimii doi ani, în pofida dezvoltării condiţiilor La Nina în Pacificul tropical şi a efectului lor temporar de răcire asupra temperaturilor globale" opusul fenomenului El Nino, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus, informează AFP.

Cu o temperatură medie de 13,23°C, potrivit Copernicus, "ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial", înainte ca oamenii să modifice clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile.

Astfel, ianuarie 2025 este „a optsprezecea din ultimele nouăsprezece luni în care temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a depăşit nivelul preindustrial cu mai mult de 1,5°C", notează Observatorul european.

Aceasta depăşeşte pragul de +1,5°C, care este cea mai ambiţioasă limită din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale mult sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C.

Cu toate acestea, acordul se referă la tendinţele pe termen lung: o astfel de rată medie de încălzire va trebui să fie observată pe parcursul a cel puţin 20 de ani pentru ca limita să fie considerată depăşită.

Temperaturile globale continuă să crească

Folosind acest criteriu, clima se încălzeşte în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi probabil atins între 2030 şi 2035. Şi aceasta indiferent de tendinţa emisiilor de gaze cu efect de seră de către omenire, care sunt aproape de vârf, dar nu sunt încă în declin.

Temperaturile globale depind în mare măsură de temperaturile de la suprafaţa mării, un regulator-cheie al climei care acoperă mai mult de 70% din glob. Cu toate acestea, temperaturile apei vor rămâne la niveluri nemaivăzute până în aprilie 2023.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte suprafaţa oceanelor, ianuarie 2025 este a doua cea mai caldă lună după recordul absolut din ianuarie 2024.

Dar Copernicus vede semne de "încetinire sau oprire a tendinţei către condiţiile La Nina”, cu alte cuvinte un efect mai redus de răcire a temperaturilor globale în 2025.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insula Hvar, foto Shutterstock jpg
divort jpg
Colegiul National Mihai Eminescu, Oradea, Facebook jpg
Papa Francisc vizita in Romania, alaturi de Patriarhul Daniel  Foto Inquam Photos  Octav Ganea jpg
construction 4754310 1280 jpg
Papa Francisc in Thailanda, 2019  GettyImages 1183683145 jpg
saptamana luminata
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net