Igor Dodon, fostul președinte al Moldovei, a fost reținut. Ce acuzații i se aduc

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a trezit, azi dimineață (24 mai), cu poliția în locuință. Câteva ore mai târziu, politicianul a fost reținut sub acuzațiile de corupție, în dosarul „Sacoșa”. 

Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, a fost reținut  FOTO: Arhivă
Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, a fost reținut FOTO: Arhivă

Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore pentru corupere pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită, a anunțat DeschideMD. De asemenea, a fost reținut și cumnatul acestuia, Petru Merineanu. Potrivit surselor citate, acesta ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

Fostul lider de la Chișinău și cumnatul său nu au fost singurii vizați de ancheta ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate și a procurorii anticorupție. Autoritățile din Republica Moldova au mai efectuat percheziții și la ex-ofițerul SPPS, Lilian Filipov, dar și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este fostul lider al Republicii Moldova. 

În ce dosar este acuzat fostul lider al Republici Moldova 

Igor Dodon a fost reținut pentru fapte de corupție în cadrul dosarului „Kuliok” (Sacoșa). Acestea se bazează pe unele imagini video din anul 2019, filmate la sediul PDM. Vlad Plahotniuc i-a transmis atunci președintelui Igor Dodon o pungă în care ar fi fost bani.

În respectivele imagini video se observă cum Igor Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Vladimir Plahotniuc (fost membru al Parlamentului Republicii Moldova) să i-o dea lui Costea Botnari, care la rândul său o va transmite lui Corneliu Furculiță, membru PSRM. Din aceleași imagini video rezultă că banii pe care îi ia fostul președinte al Republicii Moldova de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM. 

Dosarul „Sacoșa”, redeschis 

Pe 18 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat ordonanța privind repornirea urmăririi penale în dosarul „Kuliok”, după ce în mai 2020, Procuratura Generală, care era condusă pe atunci de Alexandr Stoianoglo, a dispus neînceperea urmăririi penale.

În respectiva decizie se menționa că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net