Regele Charles al III-lea a fost încoronat! Imagini emoționante de la ceremonie LIVETEXT
Regele Charles al III-lea (74 de ani) al Marii Britanii a fost încoronat rege, iar soția sa Camilla (75 de ani) a fost încoronată regina într-o zi plină de fast, la Londra. Urmărește Click! pentru cele mai recente informații despre festivitățile care au loc în Regatul Unit. A plouat toată ziua, însă oamenii care au venit să asiste la evenimentul istoric nu s-au lăsat doborâți de vremea urâtă.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea, cele mai importante momente
UPDATE 4:30 Regele și Regina proaspăt încoronați au apărut pe balconul Palatului Buckingham împreună cu un grup select de membri ai familiei regale, în aplauzele a zeci de mii de oameni, marcând încheierea acestei zile. Urmează alte două zile de sărbătoare în Marea Britanie, mâine având loc un concert la Castelul Windsor.
UPDATE 3:45 Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă Camilla au ajuns la Palatul Buckingham și au fost întâmpinați cu salutul ceremonial al Gărzii de Onoare.
UPDATE 3:00 Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey s-a încheiat.
Regele Charles al III-lea a plecat de la Westminster Abbey, în timp ce invitații prezenți i-au cântat „God Save the King/Dumnezeu să-l salveze pe Rege”. În întreg Regatul Unit au început să bată clopotele la biserici.
Monarhul și soția sa merg acum în trăsura Golden State pe drumul de întoarcere la Palatul Buckingham. Odată ajunși acolo, ei vor saluta mulţimea din balconul palatului regal.
UPDATE 2:14 A început încoronarea Reginei Consoartă Camilla. Ceremonia este mult mai simplă decât cea a Regelui. Regina Camilla a primit Coroana Reginei Mary şi sceptrul regal.
Coroana a Reginei Maria are 2.200 de diamante și a fost concepută pentru încoronarea reginei Maria, în 1911. La acea vreme, coroana avea trei diamante mari, Cullinan III şi Cullinan IV. Ulterior, acestea au fost înlocuite cu replici din cristal. Coroana a fost repoziţionată cu diamantele Cullinan III, IV şi V pentru încoronarea de azi.
UPDATE 2:00
Regele Charles al III-lea a fost încoronat rege – în prima încoronare istorică din 70 de ani – după ce a promis că va fi o „binecuvântare” pentru oamenii „de orice credință și convingere” și că va servi milioanele de supuși din Marea Britanie și de pe tot globul. Charles a devenit al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey, ceremonie ce datează de la William Cuceritorul în 1066. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a pus coroana Sfântului Eduard pe cap. Regele a părut apoi emoționat în timp ce Prințul William i-a adus un omagiu, îngenunchind pentru a depune un jurământ de credință tatălui său. Apoi s-a ridicat, a atins coroana și l-a sărutat pe rege pe obraz. Charles a avut lacrimi în ochi când și-a văzut fiul, apoi a încheiat spunând „Amin”.
Încoronarea istorică, urmărită pe tot globul, a fost o împlinire a destinului Regelui, dar a urmat morții mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut, după o domnie de 70 de ani. Monarhul era moștenitorul tronului încă de la vârsta de trei ani.
Înainte de momentul culminant, Regele a fost uns cu ulei sfânt, moment sacru care nu a fost televizat. A fost îmbrăcat într-o haină de in alb numită Colobium Sindonis și o haină de aur numită Supertunica. După ce a fost miruit, Regelui i-au fost oferite Bijuteriile Coroanei. Cu câteva minute mai devreme, Charles a jurat pe Biblie și a sărutat-o, rostind Jurământul de Încoronare - o procedură obligatorie prin lege (și de altfel, singura din cadrul ceremoniei care este cerută prin lege).
Familia sa a stat cel mai aproape de el, în catedrala plină cu 2.300 de oameni, deși prințul Harry era așezat în al treilea rând, departe de prințul William, de soția și copiii lui și de alți membri ai familiei regale.
UPDATE 1:50 Regele Charles al III-lea s-a așezat pe Scaunul Încoronării, care datează din 1296. Sub el se află Piatra Destinului, împrumutată de Scoția special pentru această ocazie istorică.
UPDATE 1:00 A început slujba la Westminster Abbey. Ceremonia va dura aproximativ două ore.
UPDATE 12:25: Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au plecat de la Palatul Buckingham spre Westminster Abbey, în aplauzele a mii de oameni. Conform presei locale, aproximativ 2 milioane de oameni au ieșit pe străzi pentru a-l vedea pe Rege.
Oaspeții și demnitarii din întreaga lume sunt așezați și gata să asiste la încoronarea Regelui. Slujba este condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Pentru încoronare, decanul de Westminster va preda coroana Sfântului Eduard Arhiepiscopului de Canterbury, care va oferi o binecuvântare înainte ca regele să fie încoronat. Arhiepiscopul va conduce congregația din Westminster Abbey spunând: „Dumnezeu să-l salveze pe Rege”. Atât Prinții William, cât și Harry sunt acolo pentru eveniment.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea, transmisă LIVE pe pagina oficială a Casei Regale
Încoronarea Regelui Charles al III-lea este transmisă live pe canalul oficial de Youtube al Familiei Regale Britanice, începând cu 12:25 ora României. Monarhul britanic și soția lui și-au petrecut noaptea dinaintea încoronării la o cină privată, la Casa Clarence - unul dintre cele 18 proprietăți-cheie folosite de familia regală britanică.
Primii invitați au ajuns deja la Westminster Abbey, cu aproximativ două ore mai devreme. 20 de membri ai Camerei Lonzilor, printre care lordul Mandelson și baroneasa Louise Casey, au intrat în catedrală, potrivit BBC. Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham cu aproximativ 90 de minute înainte de începerea încoronării, conform tabloidului britanic Daily Mail. Suveranul britanic a fost întâmpinat de sute de oameni, pe care i-a salutat din mașina sa. Membrii seniori ai Familiei Regale au sosit aproximativ 20 de minute mai târziu, inclusiv prințul Andrew, care a fost huiduit.
Peste 2.000 de invitați participă la slujba de încoronare, de la Westminster Abbey, printre care reprezentanți ai a 39 de națiuni ale Commonwealth-ului și 100 de șefi de stat, precum și multe sute de cetățeni obișnuiți care și-au slujit cu țara și comunitățile - într-o divergență totală față de încoronarea reginei Elisabeta din 1953. Au fost înlocuite în roluri cheie cu oameni dintr-o gamă largă de credințe și crezuri pentru a sublinia diversitatea țării și toleranța religioasă, precum și femei episcopi și reprezentanți de caritate și militari.
Joe Biden este marele absent al acestei zile istorice. El a trimis-o, în locul său, pe Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, care nu a venit singură, ci alături de nepoata ei, Finnegan.
Jill Biden a purtat un compleu albastru, iar nepoata ei a optat pentru o rochie de culoare galbenă.
Proteste anti-monarhie, la Londra. Au avut loc arestări
Graham Smith, șeful principalului grup anti-monarhie din Marea Britanie a fost arestat, la protestul organizat sâmbătă dimineață, chiar înainte de încoronarea Regelui Charles al III-lea. Alți cinci organizatori ai unui protest antimonarhist au fost arestați pe traseul procesiunii suveranului.
Graham Smith, directorul executiv al grupului politic Republica, adunase băuturi și pancarte pentru demonstranți la locul principal al protestului din Trafalgar Square, când a fost reținut de poliție pe Strand, din centrul Londrei. Grupul mergea în spatele unei dube pline cu sute de pancarte, atunci când au fost opriți de poliție. Poliția din Met a scris pe Twitter la începutul acestei săptămâni că va avea o „toleranță scăzută” față de cei care încearcă să „submineze” ziua încoronării.
7.000 de militari participă la procesiune
La încoronarea Regelui Charles al III-lea participă 7.000 de militari, fiind cel mai mare eveniment ceremonial din țară, din 1953 încoace. De la primele ore ale dimineții, mii de oameni au ieșit pe străzi, cu steaguri în mână și purtând pălării Union Jack.