„Întunecarea” Soarelui, soluția SF pentru încetinirea caniculei. Cercetătorii spun că o pot face posibilă

Experții lumii caută soluții în lupta cu încălzirea globală. În lunile care urmează sunt așteptate temperaturi extrem de ridicate, iar specialiștii spun că aerul va deveni greu respirabil în mai multe regiuni ale lumii. În acest context, cercetătorii iau în calcul măsuri radicale demne de filme SF la care nu ne-am fi gândit niciodată că sunt posibile. Una dintre ele constă în „întunecarea” Soarelui. Cum este posibil acest lucru se arată într-un raport recent publicat de Casa Albă pe tema așa-numitei geo-inginerii solare.

al kuweit canicula epa efe (1) jpg

Încălzirea globală este cea mai gravă problemă cu care se confruntă omenirea, iar ultimii ani nu au adus rezultate notabile în privința încetinirii fenomenului care pune în pericol Pământul.

Un raport recent publicat de Casa Albă arată că oamenii de știință au găsit soluții care par mai de grabă demne de filme Science Fiction, dar despre care cercetătorii spun că pot fi puse în practică.

„Blocarea” luminii Soarelui

Blocarea luminii solare către Pământ este cea mai nouă idee a oamenilor de știință care au prezentat două modalități pentru punerea ei în practică. Este vorba de un filtru care ar bloca lumina astrului spre Pământ.

Este una dintre ideile luate în calcul. Statele Unite nu au dat încă undă verde unui astfel de proiect, dar vor să vadă cum ar putea arăta tehnologiile necesare, dacă s-ar ajunge la asta.

Cum este posibilă oprirea luminii solare

Oamenii de știință văd două moduri în care ar putea fi pusă în practică acestă idee uimitoare: fie injectarea unor aerosoli în stratosferă, care ar face ca razele Soarelui să ricoșeze din ele. Sau creșterea luminozității norilor, pentru ca ei să reflecte mai bine lumina solară.

„Este vorba să primim mai puțină lumină de la Soare, adică o parte din razele solare să fie reflectate înapoi în spațiu, astfel încât să ne încălzească mai puțin. Este un studiu comandat de Casa Albă și ia în calcul posibile scenarii, eventual chiar scenarii SF prin care s-ar putea realiza acest lucru. De asemenea, studiul detaliază și impactul și riscurile unor astfel de măsuri. Nu dă niciun fel de recomandare, este un studiu pur și simplu din curiozitate, să-l numim așa. Oare chiar putem să reflectăm înapoi în spațiu lumina Soarelui astfel încât să reducem semnificativ temperatura pe Pământ? Studiul vine cu unele metode. Una dintre ele este folosirea aerosolilor, particule mici care vor reflecta lumina Soarelui și lumina va fi împrăștiată, o parte în spațiu. Cea de-a doua este creșterea reflectivității norilor: lumina se va împrăștia puțin înapoi”, a explicat la Digi 24 fizicianul Cristian Presură.

Oglinzi în spațiu

O altă opțiune este aceea a unor oglinzi plasate în spațiu care să reflecte lumina Soarelui înapoi.

„Bineînțeles că ne putem întreba cât de realist este așa ceva, pentru că am avea nevoie de niște oglinzi foarte mari, iar noi abia reușim să trimitem niște sateliți în spațiu.

De asemenea, mai există posibilitatea creșterii reflectivității solului. Este vorba despre un set de măsuri și dacă mă uit la ele, unele dintre ele într-adevăr arată science fiction.

Pe de altă parte, celelalte vor crea probleme pe Pământ. Măsura cu norii nu o văd posibilă în primă instanță pentru că am avea nevoie de o creștere considerabilă a reflectivității, având în vedere că norii nu acoperă o suprafață foarte mare în mod continuu.

Pe de cealaltă parte, metoda cu aerosolii mai degrabă ar face probleme, pentru că în raport se specifică faptul că ea influențează stratul de ozon, iar noi suntem într-un proces în care acest strat se reface, din cauza unor lucruri rele pe care le-am creat noi acum câteva zeci de ani. Această metodă interferează cu acest proces de refacere și ne creăm probleme”, a mai spus renumitul fizician.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net