Kim Jong-un a împlinit 38 de ani! Lucruri mai puțin cunoscute despre viața lui

Kim Jong-un a împlinit 38 de ani, sâmbătă, 8 ianaurie. De asemenea, liderul suprem din Coreea de Nord a marcat 10 ani de când este la putere, la sfârșitul anului 2021. În ultimele luni, au existat zvonuri că ar fi bolnav, pentru că a lipsit din atenția publică, apoi a revenit mult mai slab decât era înainte.

Kim Jong-un a slăbit radical în ultima perioadă
Kim Jong-un a slăbit radical în ultima perioadă

Cu toate acestea, Kim Jong-un pare să fie sănătos tun, în ciuda controverselor și a zvonurilor din presa internațională. Liderul nord-coreean își serbează ziua de naștere sâmbătă. Vârsta reală a lui Kim nu a fost niciodată determinată, dar Ministerul Unificării din Coreea de Sud spune că s-a născut în 1984, ceea ce l-ar împlini 38 de ani.

Ziua de naștere a lui Kim Jong-un nu a fost desemnată ca sărbătoare națională în calendarul țării, spre deosebire de ziua de naștere a bunicului său, Kim Il Sung, care este considerat fondatorul țării. Și  ziua tatălui său, Kim Jong Il este o sărbătoare. Se organizează sărbători în stradă masive pentru a marca ambele zile de naștere.

Cum a ajuns la putere Kim Jong-un

Cel mai mic dintre cei trei fii ai lui Kim Jong Il, Kim Jong-Un și-a trăit cea mai mare parte a vieții departe de atenția publicului și se știa puțin despre el. Se pare că a studiat la Gümligen, Elveția, la Școala Internațională din Berna, el a continuat să studieze la Colegiul Național de Război Kim Il-Sung din P'yŏngyang din 2002 până în 2007. Ca tânăr adult, Kim Jong-Un a început să-și însoțească tatăl pe inspecții militare. Se credea că a lucrat fie pentru Partidul Muncitorilor din Coreea (KWP; partidul de guvernământ al țării), fie în Biroul Politic General al armatei; ambele organizații au fost implicate în supravegherea funcționarilor guvernamentali.

Zvonurile au început să circule la începutul anului 2009 , când a început să fie pregătit ca eventual succesor al tatălui său. El a fost listat drept candidat pentru Adunarea Populară Supremă în 2009, iar în aprilie a primit un post în puternica Comisie Națională de Apărare (NDC); președinția NDC, definită în constituție drept cea mai înaltă funcție a țării, a fost deținută de Kim Jong Il. Până la jumătatea anului 2009, Kim Jong-Un era denumit în țară sub titlul „Tovarăș strălucit”, iar în iunie s-a raportat că el a fost numit șef al Departamentului Securității de Stat, agenția guvernamentală responsabilă cu controlul politic și contrainformații. . În septembrie 2010, lui Kim Jong-Un i s-a acordat gradul înalt de general de patru stele, deși nu se știa dacă el ar fi avut vreo experiență militară anterioară. Momentul numirii sale a fost considerat semnificativ, deoarece a venit cu puțin timp înainte de prima adunare generală a KWP de la sesiunea din 1980 la care tatăl său a fost numit succesorul lui Kim Il-Sung. În anul următor, propria sa poziție de succesor a devenit mai clară.

După moartea tatălui său în decembrie 2011, Kim Jong-Un a fost declarat liderul suprem al țării, un titlu neoficial care, totuși, a semnalat poziția sa de șef atât al guvernului, cât și al forțelor militare ale Coreei de Nord. În aprilie 2012, statutul său a fost validat prin dobândirea mai multor titluri oficiale: prim-secretar al KWP, președinte al Comisiei Militare Centrale și președinte al NDC, care era atunci cea mai înaltă autoritate birocratică a țării. Strategia națională a lui Kim de byungjin (deseori tradusă ca „dezvoltare paralelă”), care a subliniat dezvoltarea economiei țării împreună cu capacitățile sale de apărare, a fost adoptată oficial în timpul unei reuniuni din 2013 a comitetului central KWP. În iunie 2016, congresul Adunării Populare Supreme a revizuit constituția pentru a lărgi și a consolida poziția lui Kim Jong-Un. Revizuirile au creat o nouă organizație, Comisia pentru afaceri de stat, cu Kim ca șef. Noua comisie a înlocuit NDC ca cea mai puternică agenție de guvernare a Coreei de Nord.

Primii ani de conducere

Primii ani la cârma țării, au fost caracterizați de o consolidare nemiloasă a puterii și de accelerarea bruscă a programului de arme nucleare al Coreei de Nord. În decembrie 2013, Kim Jong-un l-a executat pe unchiul său Jang Song-Thaek, spunând scurt că a „înlăturat gunoiul” din KWP. Jang a fost membru al cercului interior al lui Kim Jong Il și a servit ca regent virtual pentru Kim.

Execuția lui Jang a marcat, de asemenea, o ruptură cu Beijingul, întrucât Jang fusese de mult un susținător al unor legături mai strânse cu China. Deși Jang a fost oficialul de cel mai înalt profil care a fost epurat de Kim, dezertorii și serviciile de informații sud-coreene au raportat că oamenii care nu-i mulțuiseră regimului erau executați în mod obișnuit. În mai multe cazuri, indivizi despre care se spune că fuseseră uciși într-un mod spectaculos de înspăimântător au reapărut ani mai târziu; astfel de cazuri au oferit o ilustrare clară a cât de dificil a fost să obții informații exacte despre evenimentele din Coreea de Nord.

Sub conducerea lui Kim Jong Il, programul de arme nucleare al Coreei de Nord a avansat. Prima detonare nucleară subterană a țării, în octombrie 2006, a avut loc la doar câteva luni după o serie de teste cu rachete balistice, dar observatorii au caracterizat aceste incursiuni timpurii drept succese medii în cel mai bun caz.

După februarie 2013, în care a avut loc primul test nuclear al regimului Kim Jong-Un, ritmul atât al detonațiilor subterane, cât și al testelor cu rachete cu rază lungă de acțiune s-a accelerat dramatic. Până în 2017, Coreea de Nord a efectuat un total de șase teste nucleare, inclusiv cel puțin unul dintr-un dispozitiv despre care oficialii nord-coreeni au afirmat că este suficient de mic pentru a fi montat pe o rachetă balistică intercontinentală. Cu o parte semnificativă a Statelor Unite ale Americii, teoretic în raza unui atac nuclear nord-coreean, a izbucnit un război de cuvinte între Kim și președintele SUA. Donald Trump.

Întâlnirea istorică cu președintele Coreei de Sud

Liderii celor două corei s-au întâlnit în 2018 Foto: Getty Images
Liderii celor două corei s-au întâlnit în 2018 Foto: Getty Images

În timp ce Washingtonul și Phenian s-au angajat într-un schimb constant de insulte și retorică bombastică, Kim a inițiat o ofensivă inedită acasă. Alegerea candidatului Partidului Democrat din Coreea, Moon Jae-In, ca președinte al Coreei de Sud, în mai 2017, a deschis ușa unei posibile reconcilieri între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Moon a supravegheat anterioare propuneri de politică „soarelui” către nord în timpul administrării președintelui sud-coreean. Roh Moo-Hyun, dar escaladarea programului nuclear nord-coreean l-a determinat pe Moon să adopte un alt ton odată ajuns în funcție. Cu toate acestea, în săptămânile dinaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 de la Phenian, cele două ţări au iniţiat un dialog care a dus la participarea sportivilor nord-coreeni şi sud-coreeni la ceremoniile de deschidere ca un singur organism şi sub un steag care înfățișa o Coreea unificată. Sora lui Kim, Kim Yo-Jong, a participat la jocuri, devenind primul membru al familiei conducătoare a Coreei de Nord care a vizitat Sudul de la sfârșitul războiului din Coreea. Într-o întâlnire istorică cu Moon pe 10 februarie, Yo-Jong a livrat o notă scrisă de mână de la fratele ei prin care l-a invitat pe președintele sud-coreean să-l viziteze la Phenian „cât mai devreme posibil”.

Luna următoare, Kim a găzduit membri ai administrației lui Moon la o cină în Phenian, prima întâlnire de acest gen pe care a avut-o cu înalți oficiali sud-coreeni de la preluarea puterii în 2011. La acel moment, Kim a declarat că este deschis să discute despre eliminarea arsenalului nuclear al Coreei de Nord dacă Statele Unite ar fi dispuse să garanteze securitatea Coreei de Nord și a regimului său. Acest anunț a fost urmat de discuții despre un summit fără precedent între Kim și Trump, despre care administrația Trump a indicat că va avea loc în sau înainte de mai 2018. La 27 aprilie 2018, Kim și Moon s-au întâlnit pentru un summit istoric la „satul păcii” din P'anmunjŏm. A marcat pentru prima dată când liderii celor două Corei s-au întâlnit față în față în mai bine de un deceniu, iar cei doi au discutat despre denuclearizarea peninsulei coreene și încheierea unui armistițiu care va pune capăt oficial războiului din Coreea.

Întâlnire istorică cu președintele Donald Trump

Kim Jong-un s-a întâlnit cu Donald Trump în 2018
Kim Jong-un s-a întâlnit cu Donald Trump în 2018

Până la jumătatea lunii mai, detaliile întâlnirii dintre Kim și Trump începuseră să se cristalizeze. Summitul era programat să aibă loc la Singapore. Cu toate acestea, un nou război de cuvinte a izbucnit între Washington și Phenian. Extinderea comentariilor anterioare ale consilierului pentru securitate națională John R. Bolton, vicepreședintele SUA. Mike Pence a amenințat că guvernul Coreei de Nord ar putea avea aceeași soartă ca președintele libian depus și ucis. Muammar al-Qaddafi. Oficialii nord-coreeni au răspuns că declarația lui Pence este „ignorantă și stupidă”.

Pe 24 mai, Trump a anunțat că se retrage de la întâlnire, iar guvernul lui Kim a adoptat imediat un ton conciliant, îndemnându-l pe Trump să-și reconsidere. Opt zile mai târziu, Trump s-a inversat și a anunțat că summitul se va desfășura conform planului. Pe 12 iunie 2018, pentru prima dată în istorie, liderii Statelor Unite și Coreei de Nord s-au întâlnit față în față. Kim a promis că va lucra „pentru denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, în timp ce Trump a promis că va pune capăt exercițiilor militare comune SUA și Coreea de Sud.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net