LIVE TEXT Kievul anunţă că a bombardat Insula Şerpilor. 42 de ruşi ar fi fost ucişi

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Rusia a efectuat lovituri cu rachete în sudul și estul Ucrainei. Sâmbătă a fost evacuat un grup mic de copii și persoane în vârstă, care se adăposteau de peste o săptămână în uzina de oțel Azovstal, orașul asediat Mariupol. Rusia a bombardat aeroportul din Odesa, provocând mari distrugeri. 

LIVE TEXT Nancy Pelosi, al treilea om în stat din SUA, vizită extraordinară în Ucraina
LIVE TEXT Nancy Pelosi, al treilea om în stat din SUA, vizită extraordinară în Ucraina

UPDATE ora 19.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că un prim grup de aproximativ 100 de oameni a fost evacuat din oţelăria Azovstal din Mariupol.

Evacuarea civililor din Azovstal a început. Primul grup de aproximativ 100 de persoane se îndreaptă deja spre zona controlată. Mâine îi vom întâlni la Zaporojie. Recunoscător echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează pentru evacuarea altor civili din oţelărie”, a scris Zelenski pe Twitter.

UPDATE ora 18.00 Armata ucraineană a anunţat că a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea războiului din Ucraina, relatează duminică agenţia DPA.

Mai multe sisteme antiaeriene şi o unitate de comunicaţii au fost distruse, afirmă Comandamentul Sud al armatei ucrainene, iar 42 de soldaţi ruşi au fost ucişi în raidurile cu rachete.

UPDATE ora 17.00 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat că biroul său anchetează 9.158 de cazuri de crime de război comise de ruşi, informează cnn.com.

“Deja am identificat criminali de război. De exemplu, sunt 15 persoane în regiunea Kiev, 10 dintre ele în Bucea. Îi considerăm pe acei oameni responsabili pentru fapte de tortură, viol şi jaf”, a spus Venediktova, citată de News.ro.

UPDATE ora 14.00 Papa Francisc a afirmat, duminică, adresându-se credincioşilor strânşi în Piaţa Sf. Petru, că războiul din Ucraina este “un regres macabru al umanităţii”.

UPDATE 12.00 Președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americi, Nancy Pelosi, a făcut sâmbătă o vizită neanunțată în capitala Ucrainei, devenind cel mai înalt oficial al Statelor Unite care s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelensky de la izbucnirea războiului în ultimele două luni.

Biroul lui Pelosi a confirmat călătoria într-o declarație duminică, spunând că Președintele a condus o delegație oficială a Congresului în Ucraina - prima de la invazia Rusiei.

,,Vă sunt recunoscător pentru acest gest de susținere din partea Statelor Unite. Eu, în calitate de președinte, echipa noastră și poporul Ucrainei apreciem foarte mult această vizită. Acest lucru arată că Statele Unite sunt astăzi un lider de încredere pentru Ucraina în timpul războiului împotriva agresiunii Federației Ruse”, a spus Zelensky, potrivit unui comunicat publicat de biroul președintelui.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky i-a oferit lui Nancy Pelosi câteva cadouri simbolice în timpul vizitei la Kiev, sâmbătă.

Zelensky i-a acordat lui Pelosi „Ordinul Prințesei Olga” pentru „contribuția sa personală semnificativă” la întărirea legăturilor ucrainene și americane. Olga a fost prima femeie care a condus Rusia Kievană, primul stat slav de est. Ordinul care îi poartă numele este acordat femeilor care au obținut un succes semnificativ în politică și societate - personificarea în Ucraina a puterii feminine.

UPDATE 11.00 Potrivit armatei ucrainene, Rusia își consolidează operațiunile ofensive din estul Ucrainei cu arme și echipamente militare, pe fondul atacurilor de artilerie grea.

Rusia a publicat un videoclip ce arată că trupele lui Putin folosesc un submarin în Marea Neagră pentru a lansa atacuri cu rachete de croazieră asupra Ucrainei, confirmând astfel afirmațiile militarilor ucraineni asupra tacticilor de luptă ale invadatorilor. 

UPDATE 10.00 Armata rusă a ucis de două ori mai mulți oameni în Mariupol în două luni decât au ucis naziștii germani în doi ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a susținut Consiliul orașului Mariupol într-o declarație pe canalul său Telegram. 

În timp ce Rusia continuă bombardamentele, în a 67-a zi de război, sâmbătă s-a reușit totuși evacuarea unui mic grup de civili de la uzina Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc și la acest moment sute de oameni, inclusiv zeci de răniți.

Citește și Cât curaj! Un ucrainean a evacuat sute de civili din Mariupol, cu duba ciuruită

În orașul Odesa au avut loc mai multe atacuri, iar martorii au declarat că au văzut cel puțin un avion de luptă deasupra regiunii. Pista de pe aeroportul din Odessa a fost avariată, în urma bombardamentelor, au anunțat oficialii ruși. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a distrus deja peste 1.000 de tancuri rusești, aproape 200 de avioane rusești și aproape 2.500 de vehicule blindate de luptă.

Ucraina se teme de un atac nuclear

Rusia susține că riscurile unui atac nuclear ar trebui reduse la minimum și că orice conflict armat între puterile nucleare ar trebui prevenit, se arată într-o declarație a unui oficial al ministerului de externe, citat de agenția de presă TASS.

Citește și LIVE TEXT Încă o groapă comună, cu 900 de trupuri, găsită în regiunea Kiev

Vladimir Yermakov, șeful Ministerului de Externe pentru neproliferarea nucleară, a spus că toate puterile nucleare trebuie să respecte înțelegerea stabilită în documentele oficiale cu privire la prevenirea războiului nuclear.

Ministrul de externe ucrainean Serghei Lavrov a declarat luni că Occidentul nu ar trebui să subestimeze riscurile ridicate de conflict nuclear asupra Ucrainei, deși Statele Unite au declarat ulterior că nu cred că există o asemenea amenințare din partea Rusia să folosească arme nucleare, în ciuda retoricii de intimidare a Moscovei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net