Moment crucial în războiul din Ucraina. Putin a recunoscut independenţa regiunilor ocupate de Rusia

#Război Ucraina-Rusia

Războiul din Ucraina atinge un moment foarte complicat, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie. Anunțul a fost luat joi seară, cu o zi înainte ca Rusia să finalizeze anexarea lor, potrivit AFP.

Putin a recunoscut independenţa regiunilor ocupate de Rusia
Putin a recunoscut independenţa regiunilor ocupate de Rusia

„Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat a regiunilor Herson şi Zaporojie”, a declarat Vladimir Putin în aceste decrete, care intră în vigoare în ziua semnării, potrivit Agerpres, citat de Adevărul.

Citește și: Decizia luată de UE după referendumurile organizate de Rusia. Pe cine va pedepsi

Decretele publicate joi seară mai arată că președintele rus a luat această decizie în conformitate cu principiile general acceptate și normele legislației internaționale, încadrate în Carta ONU, luând în considerare voința locuitorilor regiunilor în referendumuri. 

Vezi și: De necrezut! Ce mesaj a primit Putin pe mormântul parinților săi

Putin a recunoscut independenţa regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina

Kremlinul urmează să găzduiască în cursul zilei de vineri, 30 septembrie, o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud). 

Citește și: Întreaga Europă, cu ochii ațintiți asupra lui Vladimir Putin. Analiștii politici sunt îngrijorați

Rusia mai recunoscuse independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de startul războiului din Ucraina, conform sursei citate.

Rusia revendică victoria la referendumurile de anexare

În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat referendumuri, denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime. Marți,  27 septembrie, autorităţile de ocupaţie pro-ruse din cele patru regiuni au anunţat victorii clare la scrutinul de anexare a acestor teritorii la Rusia.

„Având în vedere faptul că populația republicii a aprobat decizia la referendum, vă rog să luați în considerare problema ca Republica Populară Lugansk să devină parte a Rusiei ca subiect al Federației Ruse", a declarat liderul separatist Leonid Pasechnik, potrivit BBC.

Rezultatele referendumurilor organizate de vineri, 23 octombrie, şi până marţi, 26 octombrie, sunt contestate din plin de Uniunea Europeană și de autoritățile de la Kiev.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

FotoJet (1) jpg
Alina si Pepe Te cunosc de undeva FOTO Antena 1 jpg
Horoscop 26 octombrie (sursa FOTO pixabay)
culori brazi 2022
FotoJet (1) jpg
concediul de odihnă
foto1 ElenaB jpg
muguri 79532593 jpg
Tanar biciuit in Indonezia FOTO AFP/ Getty Images
Spania   Japonia Captură Twitter png
image
image
image
image
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
infidelitate 0 jpeg
concediul de odihnă
culori brazi 2022
FotoJet jpg
muguri 79532593 jpg