Mormântul primului împărat al Chinei îi sperie pe arheologi. De ce le este frică să-l deschidă: „Nu a fost niciodată prădat”

De mai mulți ani, arheologii din China, dar și din alte părți ale lumii, se feresc să deschidă mormântul lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, care a rămas îngropat timp de peste 2.200 de ani.

Mormântul lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei / foto: Historia
Mormântul lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei / foto: Historia

Mormântul lui Qin Shi Huang, care a domnit între 221 î.Hr. și 210 î.Hr., este străjuit de celebra armată de teracotă, compusă din soldați și cai, descoperită în provincia Shaanxi. Această descoperire remarcabilă a fost făcută în 1974 de către câțiva fermieri locali.

De la descoperirea lui, mormântul lui Qin Shi Huang nu a fost deschis niciodată

De atunci, zona a fost supusă unor cercetări minuțioase din partea echipelor de arheologi, însă mormântul propriu-zis nu a fost niciodată deschis. Decizia de a nu pătrunde în interiorul său este susținută de motive solide și bine întemeiate.

Conform unei surse citate de publicația The Independent, arheologii nu doar că se tem de posibilele deteriorări ireversibile care ar putea fi provocate, dar există și legende care vorbesc despre capcane letale amplasate în interiorul mormântului, capabile să îi pună în pericol pe cei care ar îndrăzni să pătrundă acolo.

Relatările istoricului chinez Sima Qian, scrise la aproximativ un secol după moartea împăratului Qin Shi Huang, descriu în detaliu interiorul mormântului.

Acesta menționează că „au fost ridicate palate și turnuri magnifice destinate pentru sute de oficiali, iar mormântul a fost umplut cu artefacte rare și comori valoroase”.

De asemenea, Sima Qian notează că artizanii au fost instruiți să construiască arbalete care să declanșeze săgeți asupra oricui ar încerca să intre în mormânt. În plus, el face referire la existența unor „râuri” de mercur care s-ar putea revărsa odată ce mormântul ar fi deschis.

Teama principală a arheologilor rămâne prezența mercurului

Chiar dacă este puțin probabil ca arbaletele să mai funcționeze după atâtea secole, teama principală rămâne legată de prezența mercurului, care ar putea scăpa prin fisurile formate în structura mormântului odată cu trecerea timpului.

„Mercurul este extrem de volatil și poate pătrunde prin crăpăturile care au apărut de-a lungul vremii în structura mormântului. Investigațiile noastre se bazează și pe cronici antice care confirmă faptul că mormântul nu a fost niciodată deschis sau jefuit”, se menționează într-un studiu realizat de arheologi și publicat în urmă cu câțiva ani.

De-a lungul anilor, cercetătorii au explorat ideea deschiderii mormântului și au încercat să identifice metode non-invazive care să permită studierea acestuia fără a-l deteriora, însă, până în prezent, nicio soluție concretă nu a fost aplicată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ossobuco alla milanese  jpg
bataia pantelimon sambata jpg
Oltenita centru JPG
rothau restaurant winstub les petits plats de mamama jpg
easter 2197043 1280 jpg
caine face caca jpg
cod galben ninsoare avertizare meteo shutterstock jpg
bautura tare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net