Mormântul Ancăi Parghel, lăsat în paragină. Acoperit de frunze, arată ca apropiații au uitat-o pe regretata artistă. Video

Anca Parghel, una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului românesc, care a murit în 2008, pare să fi fost uitată nu doar de scena muzicală, ci și de cei care i-au fost apropiați.

Anca Parghel a murit, pe 5 decembrie 2008, la Timișoara / foto: arhiva
Anca Parghel a murit, pe 5 decembrie 2008, la Timișoara / foto: arhiva

Mormântul artistei, situat în cimitirul Bellu din București, se află într-o stare avansată de degradare. Acoperit de frunze uscate și înconjurat de buruieni, locul de veci al cântăreței transmite un trist mesaj: memoria ei nu mai primește respectul cuvenit.

Timpul și-a pus amprenta pe mormântul Ancăi Parghel

Este o imagine care contrastează profund cu strălucirea pe care Anca Parghel o aducea pe scenă. O artistă completă, cunoscută pentru talentul său extraordinar și energia debordantă, Anca a fost un adevărat simbol al muzicii jazz în România și nu numai.

Cu toate acestea, trecerea timpului pare să fi șters treptat amintirea ei, iar mormântul său neîngrijit reflectă o lipsă de atenție din partea celor care odinioară îi erau aproape.

 Într-un cimitir unde multe dintre locurile de veci sunt atent întreținute, locul Ancăi Parghel rămâne în paragină, pierdut în anonimatul naturii necruțătoare.

Fără flori proaspete sau lumânări aprinse, pare că artista, a cărei voce răsuna odinioară puternic, nu mai are pe nimeni care să-i păstreze vie amintirea.

Cine a fost marea Anca Parghel

Anca Parghel a fost o cântăreață și profesoară română de jazz, apreciată pentru vocea sa distinctivă și abilitatea de a improviza.

Născută pe 16 septembrie 1957 în Câmpulung Moldovenesc, a studiat muzica la Conservatorul din Iași, dezvoltându-și un stil unic ce îmbina jazzul cu influențe din muzica clasică și folclor.

A devenit cunoscută în Europa și în România pentru spectacolele sale energice și virtuozitatea vocală.

A fost și o profesoară talentată, predând jazzul în România, Belgia și Germania, influențând generații de muzicieni. Repertoriul său includea standarde de jazz, dar și compoziții proprii, iar stilul său era marcat de libertatea interpretativă și improvizația complexă.

Din păcate, cariera sa s-a încheiat prematur în 2008, când a murit de cancer ovarian, lăsând un gol în lumea jazzului românesc și internațional. Anca Parghel rămâne o figură emblematică a jazzului din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lora si ionut ghenu jpg
oana ionita 1 webp
Sândel Bălan și André la botezul  nepoatei Ella Maya, în aprilie 2017 jpeg
mihai albu logo webp
banner Viva
pepe
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net