NASA a schimbat traiectoria asteroidului Dimorphos

NASA, agenția spațială americană, a anunțat că încercarea sa recentă de a devia traiectoria unui asteroid a avut succes. Oamenii de știință au confirmat acum că orbita unei roci spațiale de 160 de metri lățime cunoscută sub numele de Dimorphos a fost modificată atunci când sonda Dart a lovit-o, luna trecută.

Misiunea NASA a avut succes (Foto: Profimedia)
Misiunea NASA a avut succes (Foto: Profimedia)

Citește și: NASA a anulat cea mai mare misiune către Lună din ultimii 50 de ani!

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au făcut măsurători folosind o serie de telescoape spațiale și terestre. Misiunea a fost concepută pentru a testa o potențială strategie de apărare a Pământului împotriva obiectelor amenințătoare. Succesul Dart dovedește că o astfel de idee ar funcționa, cu condiția să fie inițiată suficient de devreme și ținta să nu fie prea masivă.

"Dart este un test pentru apărarea Pământului"

Vezi și: Cea mai clară imagine a Universului. Telescopul James Webb a scris istorie

Asteroidul orbitează o rocă spațială și mai masivă, denumită Didymos. Înainte de impact, lui Dimorphos îi lua 11 ore și 55 de minute să încheie o mișcare de revoluție în jurul asteroidului mai mare. Conform datelor prezentate, perioada orbitală a scăzut la 11 ore și 23 de minute, cu 32 de minute mai puțin.

Iată și: 15 imagini copleșitoare, din Univers. Cum arată galaxiile Tinker Bell, Trabuc sau Floarea Soarelui

„Sunt absolut încântată de anunțul de astăzi privind schimbarea perioadei orbitale din cauza impactului Dart”, a spus Cristina Thomas, investigatorul principal al Dart, potrivit publicației The Guardian.

„Sunt impresionată în mod constant de această echipă și de observațiile fenomenale pe care le-au putut colecta în cele două săptămâni de la impact. Echipa noastră s-a pregătit pentru aceste observații de ani de zile, în timp ce am lucrat pentru a înțelege perioada orbitală pre-impact, iar acest rezultat este o dovadă a cât de pregătiți am fost pentru acest moment.”

Te-ar putea interesa și: Milionarul de la groapa de gunoi! A angajat experții NASA să-i găsească averea sub maldărul de deșeuri

Două telescoape celebre ale NASA, Webb și Hubble, au surprins momentul în care nava spațială s-a ciocnit cu asteroidul lunar pe 26 septembrie. Au fost necesare zile de observație pentru a determina cât de mult impactul a modificat calea asteroidului.

Citește și: Desenul unei eleve din România va fi imprimat pe costumul unui astronaut

„Dart este un test pentru apărarea Pământului împotriva potențialelor pericole legate de asteroizi sau comete”, a spus NASA,

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net