Panică în Liban, după a doua zi de explozii: „Ne este frică și de frigiderele noastre”
Atacul Israelului asupra Libanului pare a fi departe de a se fi terminat. Mossad și armata israeliană (IDF) au pus explozibil în mai multe dispozitive, care au ucis până acum zeci de oameni, relatează CNN. Deși ar fi fost vizați membri ai Hezbollah, mișcarea șiită libaneză, au murit însă și mulți civili, inclusiv copii. Acum, oamenii trăiesc cu frică în propriile lor case.
Zeci de oamenii au murit în exploziile din Liban
Marți au fost pagerele, iar miercuri walkie talkie-urile și bateriile de la mașini. Exploziile au lovit zone aglomerate, inclusiv magazine și spitale, dar și case. Pana acum, cel puțin 40 de oameni și-au pierdut viața, iar alți 3.000 au fost răniți. Acest atac reprezintă cea mai mare breșă de securitate din istoria conflictului dintre Israel și Hezbollah.
În Liban s-a instalat panica. Locuitorii sunt îngroziți de orice dispozitiv pe care îl au în casă și au început să arunce pe stradă walkie talkie-urile și bateriile, de teama unor noi explozii.
Jurnalistul libanez Hassan Harfoush a descris atmosfera de pe străzile din Beirut ca fiind asemănătoare unui film horror.
„Ce urmează să mai explodeze? Frigiderul? Telefonul meu mobil? Sunt zvonuri că și panourile solare ar fi pline cu explozibil. Multe sunt doar știri false. Chiar dacă pare stupid, le-am spus părinților mei să își ia un extinctor în caz că va exploda ceva prin casă”, a explicat acesta, potrivit Surge Radio. Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan.
Acestea au fost exportate în Liban şi ar fi fost destinate Hezbollah, a raportat New York Times, citând oficiali americani. Hezbollah şi guvernul libanez au învinuit Israelul pentru atac, dar Israelul nu a comentat.
SUA susțin că nu au știut de acest atac
Secretarul de Stat american Antony Blinken a negat miercuri, într-o vizită în Egipt, că Statele unite au fost la curent cu atacul din Liban. Şeful diplomaţiei americane a precizat că un armistiţiu în Războiul din Fâșia Gaza este cel mai bun mijloc de a împiedica orice escaladare suplimentară în Orientul Mijlociu, conform News.ro.
„Exploziile din Liban marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, a declarat Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban.