Papa Francisc demisionează? Ajuns în scaun cu rotile, a anunțat o întrunire extraordinară la Vatican

Papa Francisc (85 de ani) a alimentat speculațiile că ar putea demisiona după ce a amânat o călătorie în Africa și a anunțat o întrunire neașteptată cardinalilor. 

Papa Francisc se deplasează doar într-un scaun cu rotile
Papa Francisc se deplasează doar într-un scaun cu rotile

Foto: Profimedia

Suveranul pontif argentinian suferă de dureri crunte la genunchi și a fost nevoit să folosească un scaun cu rotile, în ultimele săptămâni. Trebuia să călătorească în Republica Democrată Congo și în Sudanul de Sud, în luna iulie, însă problemele de sănătate i-au schimbat toate planurile. În copilărie, acestuia i-a fost extirpat parțial unul dintre plămâni. Acum, pe lângă problema la picior, el suferă de dureri recurente ale nervului sciatic, iar anul trecut a fost operat și la colon.

Citește și: Papa Francisc critică dur Națiunile Unite din cauza lipsei de implicare în războiul din Ucraina

Foto: Getty

Deciziile neobișnuite luate de Suveranul Pontif în ultima vreme au ridicat multe semne de întrebare. Acesta a anunțat, de asemenea, organizarea unui consistoriu extraordinar pentru a numi noi cardinali în timpul unei luni de vacanță la Vatican și a aranjat întâlniri pentru a se asigura că reformele sale rămân intacte. Întrunirea avea loc pe 27 august, pentru a numi 21 de noi cardinali. 16 dintre aceștia vor avea sub 80 de ani, fiind astfel eligibili pentru a-și alege succesorul într-un viitor conclav. Sunt anunțate și două zile de discuții despre reforma curiei Romane, în încercarea de a readuce Biserica la rădăcinile sale pastorale. Astfel, catolicii laici ar avea dreptul să conducă departamente ale Vaticanului și de a crea un dicaster special pentru operele de caritate. După întâlnirea cu capii Bisericii Catolice, Papa Francisc va face o vizită la mormântul lui Celestin al V-lea - primul papă din istorie care a demisionat din papalitate, în secolul al XIII-lea, releatează Daily Mail. Toate acestea au declanșat și mai multe zvonuri cu privire la planurile de viitor ale Papei, inclusiv speculația că ar intenționa să demisioneze cât de curând.

Te-ar putea interesa și: Fostul papă Benedict al XVI-lea, acuzat că știa de abuzurile preoților asupra copiilor

„Benedict a deschis ușa pentru papii pensionați”

În trecut, un astfel de lucru părea de neconceput, până când Benedict al XVI-lea a renunțat la îndatoririle papale, în 2013, invocând sănătatea sa fizică și mentală în declin. Acesta a fost urmat de către Jorge Mario Bergoglio, devenit Papa Francisc, al 266-lea episcop al Romei. Încă de la început acesta a mărturisit public că, dacă problemele sale de sănătate îl vor împiedica vreodată să își desfășoare funcția, ar fi dispus să demisioneze.

„Benedict a deschis ușa pentru papii pensionați”, a spus pontiful în 2014.

Mai recent, în luna mai, după cum au raportat diverse publicații italiene, Francisc a glumit cu episcopii despre genunchiul său, în timpul unei întâlniri cu ușile închise: „În loc să mă operez, voi demisiona”. Acum, pare să existe un sâmbure de adevăr în aparenta glumă. Însă, persoanele din interiorul Vaticanului nu cred că Francisc este pregătit să predea cheile papale și că „bârfele” ar fi fost alimentate, de fapt, de adversarii Papei. Acesta urmează să se ducă într-o vizită oficială în Canada, la sfârșitul lunii iulie, conform programului, iar oficialii de la Vatican au anunțat că va continua tratamentul cu injecții la genunchi și fizioterapia.

Papa Benedict a demisionat în 2013

Papa Benedict și-a anunțat demisia pe 11 februarie 2013
Papa Benedict și-a anunțat demisia pe 11 februarie 2013

Foto: Getty

Benedict al XVI-lea (95 de ani), născut Joseph Alois Ratzinger a fost al 265-lea papă al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005 în Conclavul din 2005 ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă german după 482 de ani

Pe  11 februarie 2013 și-a anunțat retragerea din funcția de papa, luând prin surprindere întreaga lume. A explicat că a luat această decizie radicală din cauza vârstei înaintate și a problemelor de sănătate. Devenit papă emerit, și-a ales ca loc de retragere definitivă din viața publică mănăstirea „Mater Ecclesiae”, a cărei renovare a inițiat-o din noiembrie 2012.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net