Pentru ele nu există 8 martie! Drama eroinelor care strâng arma la piept, în loc de flori

#Război Ucraina-Rusia

24 februarie 2022. Ziua în care timpul s-a oprit în loc în Ucraina. Primele bombe au bubuit la ora 3.30, sirenele din Kiev, Harkov, Luhansk, Donețk și Mariupol și-au început ”concertul” funebru care a intrat azi în cea de 13-a zi.

Scenă dramatică: o mamă își alăptează pruncul în metroul din Harkov - foto Twitter
Scenă dramatică: o mamă își alăptează pruncul în metroul din Harkov - foto Twitter

Războiul le-a schimbat complet viața femeilor ucrainence. Moartea a început să umble pe străzi, prin spitale, grădinițe și școli. Rusia și-a început atacul.

Mii de femei s-au înrolat în Gărzile Teritoriale de Apărare

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a declarat luni, după ce convoaiele de refugiați din Mariupol, Jîtomîr, Sumî și Harkov au fost atacate de trupele rusești că ”îi va vâna până în ultime clipă pe nenorociții care omoară oameni nevinovați și îi va ucide”. Cuvintele lui dezvăluiau drama a milioane de ucraineni pentru care viața a ajuns să însemne un singur lucru: libertate și învingerea armatei invadatoare. Mii de femei s-au înrolat în trupele de Apărare Teritorială, altele au intrat voluntare în trupele de paramedici, iar altele și-au luact propriile odrasle dar și pe ale altora și au fugit peste graniță.

Nașteri la metrou și în buncăre

Parcările subterane și stațiile de metrou din Kiev și Harkov au devenit a doua casă pentru milioane de civili. Mame cu puști pe spate și copilul de mână sunt scene obișnuite într-un Kiev care se află sub asediu încă din primele zile ale invaziei ruse. La metroul din Harkov, mamele își alăptează bebelușii, epuizate după o noapte de nesomn din cauza bombardamentelor. Bătrânele beau apă de la un puț improvizat prin înțeparea unei conducte de apă potabilă de la intrarea în metrou.

Măcelul refugiaților care vor să plece din Mariupol

În Mariupol, disperarea mamelor a atins cote inimaginabile pentru că resursele de apă din orașul aflat sub asediul rusesc de mai bine de 7 zile sunt epuizate. Nu pot pleca. Dacă ies din adăposturile subterane, rușii vor trage în ele și în copiii lor. Au făcut asta vineri, sâmbătă, duminică și luni deși au promis că vor face coridoare pentru refugiați. Doi tineri, abia trecuți de 20 de ani și-au pierdut copilul de 18 luni după ce rușii au deschis focul asupra convoiului de civili care voiau să părăsească orașul. Nimeni nu îi mai crede pe ruși. Minciunile lor au curmat mii de vieți de oameni nevinovați și au îngrozit planeta.

Tanti Maria face pâine pentru soldați

În timp ce mii de femei luptă în prima linie, patrulează în Liov, Kiev și fac parte din trupele de apărare teritorială, tanti Maria, de 72 de ani, luptă așa cum știe ea împotriva rușilor. Bătrâna din Ternopil, oraș aflat în vestul Ucrainei face zilnic 10-20 de pâini calde și le duce apoi soldaților ucraineni care păzesc localitatea. Este prea firavă să pună mâna pe armă, dar vrea să îi ajute cum poate pe tinerii aceștia care o apără. Ea știe ce înseamnă ocupația rusească. A trăit o viață în URSS și vrea ca măcar la bătrânețe să nu i se mai spună ce să gândească, ce să vorbească și pe cine să iubească.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net