Record pentru un viitor cu energie verde! Pentru 5 secunde, Pământul a fost cel mai cald loc din sistemul solar

Oamenii de știință din Regatul Unit au stabilit un nou record pentru generarea de energie prin intermediul fuziunii nucleare, același proces care alimentează soarele nostru, văzut ca o potențială viitoare sursă de energie aproape nelimitată.

image

Joint European Torus, sau JET, o mașină experimentală de fuziune lângă Abingdon în Oxfordshire, a generat aproximativ 59 de megajouli echivalentul a 11 megawați de energie - suficientă pentru a alimenta aproximativ 10.000 de case - într-o explozie ce a durat cinci secunde.

Experimentul a consumat chiar mai multă energie pentru a crea reacția de fuziune decât energia eliberată de aceasta, dar un eveniment de fuziune susținut de acest tip este un progres major.

„Aceste rezultate emblematice ne-au făcut cu un pas uriaș mai aproape de cucerirea uneia dintre cele mai mari provocări științifice și de inginerie dintre toate”, a declarat profesorul Ian Chapman, directorul executiv al Agenției pentru Energie Atomică din Regatul Unit.

Care este diferența dintre fisiunea nucleară și fuziunea?

Spre deosebire de fisiunea nucleară, care alimentează reactoarele nucleare convenționale prin scindarea elementelor radioactive pentru a elibera energie, fuziunea face opusul.

Forțează două forme de hidrogen să fuzioneze împreună, eliberând de aproximativ patru ori mai multă energie în greutate decât un reactor de fisiune nucleară și de patru milioane de ori mai mult decât arderea combustibililor fosili. Dar să conțină aceleași reacții care alimentează soarele nostru aici pe Pământ este partea dificilă.

JET folosește un reactor gol în formă de gogoașă numit tokamak pentru a-și încălzi combustibilul de fuziune - atomi de hidrogen "grei" deuteriu și tritiu - la 150 de milioane de grade Celsius.

Acesta formează o plasmă care este de aproximativ 10 ori mai fierbinte decât soarele - făcând din reactor, pentru câteva secunde, în care funcționează, cel mai fierbinte loc din sistemul nostru solar.

Electromagneții care înconjoară tokamak împiedică această supă încărcată de ioni să atingă părțile laterale și întreaga reacție să se oprească.

Ce viitor are acest tip de energie?

Menținerea plasmei în acest mod permite fuziunea, eliberând energie. Cele mai recente rezultate de la JET demonstrează că producerea energiei de fuziune în acest mod este, cel puțin teoretic, fezabilă.

„59 de megajouli de energie termică din fuziune pe o perioadă de cinci secunde reprezintă un reper în cercetarea fuziunii”, a spus profesorul Ian Fells de la Universitatea din Newcastle, conform SkyNews.

Dar posibilitatea energiei comerciale de fuziune este încă deschisă dezbaterii. Începând cu anii 1950, au existat mulți pași către puterea de fuziune. Dar visul unui reactor comercial de fuziune nucleară nu a fost niciodată aproape de a fi realizat.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
baza jos jpg
noroc in afaceri jpg
salata somon jpg
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
bautura alcoolica care face minuni pentru creier jpg
intersectie jpg
legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net