Să vezi și să nu crezi! Cât a ajuns să coste un carton cu 12 ouă, în SUA
Statele Unite ale Americii se confruntă în prezent cu o gravă penurie de ouă din cauza apariției gripei aviare. Această situație a condus la creșteri de prețuri și raționalizări în magazinele alimentare, cu consecințe semnificative atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi.

SUA se confruntă cu o criză semnificativă de ouă din cauza unui focar dei de gripă aviară, iar această situație a creat numeroase oportunități de export pentru alte țări, inclusiv România. În fiecare săptămână din acest an, numărul găinilor a scăzut, ceea ce a crescut și mai mult prețul ouălor. Furnizorii și-au redus livrările către magazine, achizițiile de ouă au fost limitate, iar restaurantele au fost afectate.
Potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), numărul păsărilor în ianuarie a fost de aproximativ 363 de milioane, în scădere cu 3,8% față de aceeași perioadă din 2024. Producția de ouă a fost de 8,865 miliarde, cea mai scăzută într-o lună de la ultima epidemie de gripă aviară din 2016.
Criza de ouă din SUA se agravează
Sunt așteptate noi cazuri de gripă aviară, inclusiv în Darke County, Ohio, unde peste 3 milioane de păsări au fost afectate săptămâna trecută. Fermierii sunt, de asemenea, îngrijorați că vor apărea noi cazuri, deoarece începe migrația păsărilor sălbatice. Conform celui mai recent indice lunar al prețurilor de consum, prețul mediu al unui carton de 12 ouă de categoria A în zonele urbane din SUA a ajuns la 4,95 de dolari în ianuarie, în creștere față de 4,82 de dolari pe duzină înregistrat în urmă cu doi ani și mai mult decât dublu față de prețul minim de 2,04 de dolari pe duzină în august 2023.
Potrivit datelor furnizate de autoritățile de la Washington, aceasta este cea mai semnificativă creștere a prețului ouălor în SUA de la epidemia de gripă aviară din 2015, reprezentând aproximativ două treimi din creșterea totală a costurilor alimentelor în ianuarie. Varietățile specializate, cum ar fi ouăle organice și de de la păsări crescute la sol, sunt și mai scumpe.
Principalul motiv al preţurilor ridicate îl reprezintă epidemia de gripă aviară. Aproape 158 milioane de păsări au fost sacrificate în SUA de la începutul epidemiei. Este una dintre cele mai îndelungate epidemii de gripă aviară, primul focar fiind confirmat în SUA în luna februarie 2022, relatează stirileprotv.ro.