Ce studii au frații Pavăl, proprietarii lanţului de magazine Dedeman. Au la bază o meserie neașteptată
În România, Dedeman, una dintre cele mai apreciate companii de pe piață, a obținut un profit record de 690 de milioane de euro (3,3 miliarde de lei) în 2020. Până atunci, nicio companie cu capital românesc nu obținuse un asemenea succes. Deși este unul dintre cele mai cunoscute branduri, numele proprietarilor, Dragoș și Adrian Pavăl, nu sunt foarte cunoscute și puțină lume știe ce studii au.

Principalii acționari ai companiei Dedeman sunt doi frați, Dragoș și Adrian Paval, care provin dintr-o familie cu opt copii (șase bărbați și două fete). Dragoș, fiul cel mare, a fost încurajat să meargă la un liceu la Iași și nu la Fălticeni, ca alți tineri. Venea adesea să-și ajute părinții la munca câmpului, dar învăța și pentru facultate. Așa că s-a înscris la secția de informatică a Facultății de Matematică din Iași. Adrian a urmat același drum și a terminat aceleași studii.
„Nici azi nu știu ce a fost în capul meu de am plecat atât de departe, mai ales că părinților le-a fost foarte greu să mă întrețină. Dar poate că așa a fost să fie, să-mi iau viața în mâini de la 14 ani. Părinții mei sunt oameni simpli, de la țară. Chiar dacă nu au făcut școli înalte, au o înțelepciune a lor. Norocul nostru a fost să avem părinți înțelepți, care ne-au educat și ne-au format astfel încât să înțelegem că fără muncă nu poți obține niciodată nimic. Originea modestă n-a fost niciodată o povară, din contră, m-a ajutat enorm”, spunea Dragoș Pavăl cu ceva timp în urmă, într-un interviu pentru Adevărul.ro.
„A fost o datorie morală să-i aducem pe toți lângă noi”
După terminarea studiilor, fratele cel mare a fost repartizat la o fabrică de confecții din Bacău. El a înțeles și a fost interesat de ceea ce înseamnă comerțul și chiar a dezvoltat un software de contabilitate, dar, în ciuda faptului că lucra zi și noapte, nimeni nu i-a apreciat munca de informatician.
Așa că a decis să își deschidă un magazin, iar povestea a continuat până în 1992, când a deschis primul magazin Dedemand din Bacău. Avea 16 metri pătrați și vindea de toate, de la sucuri și gumă de mestecat până la ojă și papuci. Din păcate, veniturile familiei nu le-au permis celorlalți frați să meargă la facultate, dar proprietarii Dedeman au avut grijă de ei și acum toți sunt angajați ai companiei.
„Părinții nu ne puteau ține pe toți în școală, iar frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca eu și Adrian să putem face o facultate. A fost o datorie morală să-i aducem pe toți lângă noi”, mai povestea Dragoș Pavăl.
Dragoș Pavăl recunoaște că faptul că a fost plătit mai puțin decât un îngrijitor de curățenie a dus la ambiția sa de a înființa celebra companie Dedeman. L-a adus inițial pe fratele său Adrian Pavăl, care urmase aceeași facultate în Bacău, lângă el. Le-a cerut socrilor săi o mică sumă de bani și o Dacia break, iar Adrian a venit cu 10.000 de mărci din comerțul cu mărfuri rusești. Astfel, prin muncă și dăruire, frații Pavăl au reușit să construiască una dintre cele mai profitabile afaceri din România.