Starea de sănătate a Papei Francisc continuă să fie critică. Ce se va întâmpla după moartea Suveranului Pontif

Starea de sănătate a Papei Francisc rămâne extrem de fragilă, iar întreaga lume urmărește cu îngrijorare evoluția situației.

Papa Francisc este internat, în stare gravă, în spital / foto: arhiva
Papa Francisc este internat, în stare gravă, în spital / foto: arhiva

În Vatican, pregătirile pentru inevitabilul moment al decesului Suveranului Pontif sunt deja în desfășurare, iar tradițiile și protocoalele ce urmează să fie respectate sunt stabilite cu rigurozitate, scrie Adevarul. 

Cu toate acestea, Papa Francisc a solicitat ca ceremonia sa funerară să fie una simplă și restrânsă, o decizie care va marca o abatere de la ritualurile tradiționale.

Confirmarea decesului și primele măsuri

Conform tradiției, decesul Papei va fi confirmat de camerlengo, cardinalul irlandez Kevin Farrell, care va urma ritualul tradițional de a-i striga numele pentru a verifica răspunsul.

Totuși, medicii vor fi cei care vor confirma oficial moartea Suveranului Pontif prin mijloace medicale standard.

Odată constatat decesul, sigiliul papal va fi distrus, simbolizând sfârșitul pontificatului, iar apartamentele papale vor fi sigilate. Camerlengo va informa Colegiul Cardinalilor înainte ca Vaticanul să facă anunțul oficial.

Perioada de doliu și ceremonii funerare

După anunțul oficial, Italia va intra în doliu național, iar Vaticanul va începe cele nouă zile de doliu, cunoscute sub numele de Novendiale.

Trupul Papei Francisc va fi îmbrăcat în veșmintele papale și expus în Bazilica Sfântul Petru, însă, respectând dorința sa, acesta va fi depus într-un sicriu deschis, fără a fi așezat pe catafalc, așa cum era obiceiul.

Spre deosebire de papii din trecut, trupul său nu va fi îmbălsămat și nici organele nu îi vor fi îndepărtate, o practică care a fost abandonată în ultimele decenii.

În perioada în care Papa va fi înmormântat, se vor ține slujbe de reculegere în întreaga lume catolică.

Între timp, Vaticanul va intra în perioada de tranziție cunoscută sub numele de sede vacante („scaunul este vacant”), timp în care Colegiul Cardinalilor va gestiona treburile Bisericii, fără a putea lua decizii majore până la alegerea unui nou papă.

Locul de înmormântare

Papa Francisc va fi înmormântat, cel mai probabil, în Piața Sfântul Petru, după patru până la șase zile de la moartea sa, iar slujba de înmormântare va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor.

În mod tradițional, papii sunt îngropați în Grotele Vaticanului, însă Papa Francisc a ales să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, o biserică cu o semnificație aparte pentru el. Astfel, el devine primul papă din ultimul secol care va fi înhumat în afara Vaticanului.

Spre deosebire de predecesorii săi, care erau înmormântați în trei sicrie succesive din chirpici, zinc și ulm, Papa Francisc a optat pentru un singur sicriu din lemn și zinc. De asemenea, conform tradiției, va fi îngropat cu un document special numit rogito, care va detalia momentele-cheie ale pontificatului său.

Alegerea noului Papă

La aproximativ trei săptămâni după înmormântarea Papei Francisc, Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru a organiza conclavul, procesul secret de alegere a unui nou Suveran Pontif.

Deși, teoretic, orice bărbat botezat romano-catolic poate deveni papă, în ultimii 700 de ani toți pontifii au fost aleși dintre cardinali.

Doar cardinalii cu vârsta sub 80 de ani vor avea drept de vot, aproximativ 120 la număr. Aceștia își vor exprima alegerea în secret, iar pentru ca un candidat să fie ales, acesta trebuie să obțină o majoritate de două treimi.

Dacă nu se ajunge la un consens, vor avea loc runde suplimentare de vot, cu un maximum de patru pe zi. În trecut, alegerea unui papă putea dura ani de zile, însă conclavul care l-a desemnat pe Papa Francisc a durat doar 24 de ore și cinci tururi de scrutin.

„Habemus Papam!” – Anunțul noului Papă

După ce voturile sunt numărate, acestea sunt arse într-o sobă specială din Capela Sixtină, iar semnalul de fum rezultat va anunța lumii verdictul: fumul negru indică faptul că încă nu s-a ajuns la o decizie, în timp ce fumul alb confirmă că un nou papă a fost ales.

Ulterior, un cardinal va ieși la balconul Bazilicii Sfântul Petru pentru a rosti celebra frază „Habemus Papam” („Avem un papă”), după care noul Suveran Pontif își va face prima apariție publică și își va anunța numele papal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
robot, foto shutterstock jpg
Meghan Markle, sursa foto Instagram jpg
image png
cimitir, foto shutterstock jpg
image png
pisica holly marie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net