Țara din Europa care introduce amenzi uriașe, de până la 10.000 de euro, pentru cei care montează aer condiționat pe fațada clădirilor

Guvernul Croației a propus o nouă lege privind gestionarea și întreținerea clădirilor, care include sancțiuni severe pentru cei care instalează unități de aer condiționat pe fațadele vizibile ale clădirilor. Această propunere legislativă a fost trimisă pentru prima lectură în Parlament, conform surselor din croatiaweek și Dnevnik.hr.

Aer condiționat. Foto: arhiva.
Aer condiționat. Foto: arhiva.

Modificări majore în întreținerea clădirilor rezidențiale

Noua lege, care ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, introduce o serie de măsuri menite să reglementeze aspectul estetic al clădirilor și să gestioneze mai bine proprietățile rezidențiale. Un punct cheie al acestei propuneri este limitarea conversiei apartamentelor în unități turistice, care va necesita acordul a 80% dintre coproprietarii clădirii.

Amenzi pentru unitățile de aer condiționat și alte modificări neautorizate

Un alt aspect important al legii se referă la instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor. Potrivit noilor reglementări, orice unitate de aer condiționat instalată pe o fațadă vizibilă din stradă ar putea atrage amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro. De asemenea, coproprietarii clădirilor ar putea fi sancționați cu amenzi între 1.000 și 5.000 de euro dacă nu respectă aceste reguli.

Noua lege vizează și alte modificări neautorizate ale clădirilor, cum ar fi închiderea balcoanelor fără autorizație. „Avem câțiva locuitori care și-au închis loggiile și le-au legalizat, dar sunt și mulți care au făcut-o fără autorizație”, a menționat un reprezentant al unei clădiri, subliniind problema modificărilor necontrolate care afectează aspectul și integritatea clădirilor.

Reacțiile locuitorilor

Reacțiile la această propunere legislativă au fost mixte. Unii locuitori susțin că aceste măsuri sunt necesare pentru a păstra aspectul estetic al orașelor și pentru a evita aglomerarea vizuală cauzată de unitățile de aer condiționat. „Această problemă cu unitățile de aer condiționat este o problemă pentru oraș. Clădirile înalte le pot poziționa pe balcoane; nu trebuie să fie pe fațada principală”, au declarat unii rezidenți.

Pe de altă parte, alți cetățeni sunt nemulțumiți, argumentând că nu există alternative viabile pentru amplasarea acestor unități, mai ales în clădirile vechi. „Unitățile de aer condiționat sunt un rău necesar. Nu avem alt loc unde să le punem, așa că ajung pe fațade”, au adăugat aceștia.

Chiar și clădirile care au suferit renovări energetice se confruntă cu probleme în ceea ce privește relocarea unităților de aer condiționat. „Clădirile noastre chiar arată dezastruos. Desigur, varietatea unităților de aer condiționat îl face și mai vizibil, dar nu este simplu. Cei care au instalat unități mai vechi ar putea fi nevoiți să înlocuiască și conductele”, a explicat Nedjeljko Tišljer, un alt reprezentant al unei clădiri.

Ce urmează?

Deși legea nu va fi aplicată retroactiv, noile reglementări vor impune sancțiuni dure pentru nerespectarea normelor după intrarea în vigoare, de la începutul anului viitor. Guvernul speră ca aceste măsuri să îmbunătățească aspectul urban și să asigure o mai bună gestionare a clădirilor, însă implementarea lor ar putea întâmpina rezistență din partea proprietarilor care nu dispun de resurse pentru a se conforma noilor reguli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net