Țara ideală pentru omul de rând. Ce spune o româncă stabilită în acest stat: „Nu ai cum să-ți întreții familia cu un salariu de 2000 de euro”
O româncă stabilită în Germania spune cum este posibil ca acolo, pe lângă salariul lunar, de 2.000 de euro, să primești și un ajutor de la stat. Pentrul omul de rând, această țară este ideală, spune jurista, însă trebuie luat în calcul că viața în Germania este extrem de scumpă, iar neamțul nu este printre cel mai fericit om de pe pământ.
Supliment de la stat, în Germania, pe lângă salariu
Andreea Covaci - Ernst, o româncă stabilită în Germania, a vorbit recent despre salariile și taxele de acolo. Deși ai un loc de muncă cu normă întreagă, este posibil să încasezi și ajutor social. „Cu 12 euro la oră, cu un salariu minim full-time, nu poți să îți întreții familia în Germania. Sună mult pentru România un salariu de 2.000 euro.
Însă în Germania doar chiria ajunge la 1.000 de euro. Plus că se mai adaugă o grămadă de costuri", a explicat românca în emisiunea "Departe de România", de pe DCNews. „De exemplu, în momentul de față coșul minim este de 508 euro pentru un adult. Deci imaginează-ți că la patru persoane nu-ți permiți alimentele dintr-un salariu de 2.000 de euro. Motiv pentru care primești un supliment de la stat".
"Neamțul nu este fericit"
Jurista româncă spune că viața în Germania a devenit extrem de dificilă, în ultimii ani. „Nemții modifică legea des. Inflația i-a determinat să facă schimbări repetate. Nu vreau să vorbesc despre politică. Viața a devenit extrem de dificilă și există sondaje la nivel european care arată că neamțul nu este fericit. Este printre cel mai nefericit din Europa în momentul de față."
Germania este, însă ideală pentru omul de rând
Andreea spune, însă că pentru omul de rând care doar vrea să meargă la serviciu, să meargă acasă și să doarmă, Germania este ideală. El are siguranța că are un loc de muncă stabil, că nu poate fi evacuat din chiria în care trăiește.
„Deci, cel care este genul de persoană care nu depune eforturi, pentru că nu toți suntem antreprenori, avocați, medici, este mai puțin impozitat, poate chiar deloc, ba chiar primește ajutoare sociale suplimentare, pe lângă salariul lui, pentru că nu îi ajunge salariul să își întrețină familia”, a răspuns aceasta.