Țara unde școala începe la 5.30 dimineața. Părinții sunt revoltați

Proiectul-pilot controversat din Kupang, capitala provinciei Nusa Tenggara de Est din Indonezia, are în centru elevi de clasa a XII-a din 10 licee care încep cursurile în întuneric, scrie theguardian.com.

Elevi în drum spre școală, în Indonezia Foto: theguardian.com
Elevi în drum spre școală, în Indonezia Foto: theguardian.com

În fiecare dimineață devreme, într-un oraș din estul îndepărtat al Indoneziei, adolescenți somnoroși pot fi văzuți umblând pe străzi în drum spre școală. Aceștia încep cursurile la 5:30. Elevii iau parte la un experiment controversat pentru a începe ziua liberă mult mai devreme.

Autoritățile spun că schema anunțată, luna trecută, de guvernatorul Viktor Laiskodat este menită să întărească disciplina copiilor. Potrivit părinților, copiii devin epuizați până ajung acasă. Școlile din Indonezia încep în general între 7 și 8 dimineața.

„Este extrem de greu, acum trebuie să plece de acasă cât este încă întuneric. Nu pot accepta asta. Siguranța lor nu este garantată când este întuneric și liniște”, a declarat pentru AFP Rambu Ata, mama unui tânăr de 16 ani.

Ce spun părinții

Fiica ei, Eureka trebuie să se trezească la 4 dimineața pentru a se pregăti și a merge cu motocicleta la școală. „Acum, de fiecare dată când ajunge acasă, este epuizată și adoarme imediat”, a spus Ata.

De obicei, școala se termină în jurul orei 15.30 în Indonezia. „Nu are nicio corelație cu efortul de a îmbunătăți calitatea educației”, a spus Marsel Robot, expert în educație de la Universitatea Nusa Cendana.

Lipsa de somn, un pericol

Pe termen lung, lipsa de somn ar putea pune în pericol sănătatea studenților și poate provoca o schimbare a comportamentului, a spus el. „Vor dormi doar câteva ore și acesta este un risc grav pentru sănătatea lor. Acest lucru le va cauza, de asemenea, stres."

Postul de știri indonezian Kompas relatează că Ombudsmanul indonezian a cerut guvernului central să intervină în procesul care se desfășoară din februarie. Ministerul Împuternicirii Femeilor și Protecției Copilului și Comisia Indoneziană pentru Protecția Copilului au exprimat, de asemenea, solicitări pentru o revizuire a politicii, relatează Kompas.

Un studiu din 2014 publicat de Academia Americană de Pediatrie a recomandat ca elevii de gimnaziu și liceu să înceapă cursurile la ora 8:30 sau mai târziu, pentru a avea suficient timp pentru somn. Schimbarea regulilor Kupang a fost contestată și de parlamentarii locali care au cerut guvernului să anuleze ceea ce ei au numit o politică fără temei.

Și funcționarii publici încep ziua la 5:30

În ciuda opoziției mai multor instituții și organizații civice, guvernul local a continuat experimentul și chiar l-a extins și la inspectoratul școlar, unde angajații încep acum programul la 5:30.

Rensy Sicilia Pelokilla, o angajată, susține că se simte mai sănătoasă de când începe ziua de lucru la această oră, fiindcă acum poate să participe la orele de mișcare fizică de la birou la care altădată nu ajungea pentru că dormea. ,,Ca angajată sunt gata să respect regulamentul și să dau tot ce pot", a spus ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net