TikTok, Instagram și Facebook, interzise copiilor sub 16 ani. Legea a fost adoptată în Australia

Australia a făcut un pas radical în reglementarea rețelelor sociale, adoptând o lege care interzice copiilor sub 16 ani să folosească platforme precum TikTok, Instagram sau Facebook. Aceasta este cea mai dură măsură luată la nivel global în acest domeniu, iar încălcarea legii poate atrage amenzi de până la 50 de milioane de dolari australieni pentru companiile care nu respectă noile reguli, relatează BBC.

Rețelele de socializare vor fi interzise celor care nu au 16 ani împliniți. Foto: arhiva.
Rețelele de socializare vor fi interzise celor care nu au 16 ani împliniți. Foto: arhiva.

Motivația legii

Premierul Anthony Albanese a justificat această decizie ca fiind o necesitate pentru protejarea copiilor de efectele dăunătoare ale rețelelor sociale. „Vrem ca părinții să știe că avem spatele lor și că oferim copiilor lor o copilărie protejată de influențele nocive ale mediului digital”, a declarat Albanese.

Grupurile de părinți au salutat inițiativa, considerând-o o soluție la dilema dificilă dintre a oferi copiilor acces la tehnologie și a-i proteja de riscurile asociate acesteia.

Cum funcționează interdicția

Deși legea nu menționează platformele specifice, ministrul comunicațiilor, Michelle Rowland, a indicat că interdicția va viza platforme precum TikTok, Snapchat, Facebook, Instagram și X (fostul Twitter). Site-urile care nu necesită crearea unui cont, cum ar fi YouTube, sau platformele de mesagerie și gaming sunt exceptate.

Pentru implementarea măsurii, guvernul australian intenționează să folosească tehnologii de verificare a vârstei, care vor fi testate în lunile următoare. Totuși, detaliile acestor tehnologii sunt încă neclare, iar criticii avertizează asupra riscurilor pentru viața privată și eficiența măsurilor.

Ce au spus reprezentanții rețelelor de socializare

Platformele de socializare și organizațiile pentru drepturile digitale au criticat legea. Google și Snap au subliniat lipsa unor detalii clare, iar Meta (Facebook) a declarat că măsura ar putea fi „ineficientă”. TikTok a atras atenția că definițiile folosite de guvern pentru platformele vizate sunt „prea vagi”, iar X a ridicat întrebări legate de compatibilitatea legii cu tratatele internaționale privind drepturile omului.

Unii experți consideră că interdicția ar putea avea efecte negative neașteptate, cum ar fi împingerea copiilor spre platforme mai puțin reglementate sau utilizarea VPN-urilor pentru a ocoli restricțiile.

Legea Australiei este urmărită îndeaproape de alte țări. Franța a introdus o interdicție similară pentru copiii sub 15 ani, dar implementarea sa a fost dificilă, mulți utilizatori folosind VPN-uri pentru a evita restricțiile. De asemenea, Norvegia și Regatul Unit analizează măsuri similare, deși implementarea lor rămâne incertă.

Un pas necesar sau o măsură excesivă?

Susținătorii măsurii argumentează că este un răspuns necesar la creșterea îngrijorărilor legate de sănătatea mintală a tinerilor și influența negativă a rețelelor sociale. Pe de altă parte, criticii subliniază că legislația nu oferă soluții la problema dependenței de tehnologie și riscă să limiteze oportunitățile de socializare și educație ale copiilor.

Deși premierul Albanese recunoaște provocările implementării legii, el a declarat că „este ceea ce trebuie făcut”, chiar dacă rezultatele nu vor fi perfecte. Interdicția intră în vigoare în următoarele 12 luni și va reprezenta un test important pentru viitorul reglementărilor privind rețelele sociale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
miami1 jpeg
image png
tarot webp
boia ardei istock jpg
Odihnă, flori, somn jpg
image png
1 boboteaza jpg jpeg
boboteaza1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net