Ucis de sicriul mamei lui, la înmormântare
A murit la înmormântarea propriei mame! Samen Kondorura, de 40 de ani, un muncitor din valea Parinding, districtul indonezian Toraja de Nord, a respectat cu sfinţenie tradiţia funebră. Însă în momentul în care a vrut să coboare sicriul mamei din turnul funerar, s-a produs tragedia...
Samen Kondorura cobora împreună cu mai mulţi bărbaţi sicriul mamei lui din turnul funerar „lakian”, pentru ca acesta să fie îmbrăcat. Însă în timp ce coborau din construcţia de bambus, scara montată a alunecat, iar sicriul din lemn masiv al defunctei Berta, mama lui Kondorura a căzut peste capul şi gâtul fiului ei. Grav accidentat, Samen Kondorura a mai supravieţuit până a ajuns la un spital de pe insula Celebes. Şi-a dat ultima suflare în braţele medicilor. Tragedia a avut loc în districtul Toraja de Nord şi a şocat întreaga comunitate. Cu toţii ştiau cât de apropiaţi erau Berta şi fiul ei şi s-au gândit că „mama a vrut să îl ia cu ea pe acesta”.
În zadar au încercat rudele să îl resusciteze pe nefericitul Samen Kondorura. Rănile provocate de sicriul de peste 120 de kilograme erau incompatibile cu viaţa. Bărbatul avea cutia craniană spartă şi coloana ruptă în zona cervicală. Julianto Sirait, şeful de poliţie din staţiunea Tana Toraja, a declarat pentru AFP: „În momentul în care coşciugul mamei a fost îndepărtat din turnul funerar lakian, scara improvizată a alunecat şi victima a fost prinsă sub sicriu. Nu poate fi vorba de mână criminală pentru că victima însăşi a fost cea care a montat scara. Este o neglijenţă umană cu nişte consecinţe deosebit de grave”.
Iniţial rudele lui Kondorura au dat vina pe autorităţile locale care au emis aprobările necesare instalării turnului lakian, fără a se asigura că acestea sunt conforme cu normele de siguranţă. Însă, ulterior, neamurile au abandonat gândul de a da în judecată poliţia şi au început să se pregătească pentru o nouă înmormântare. Trupul neînsufleţit al lui Samen a fost depus lângă cel al mamei sale, urmând ca cei doi să fie conduşi împreună pe ultimul lor drum. În Indonezia, ceremonia funerară poate dura mai multe zile şi presupune momente de dans, muzică şi sacrificarea unui bivol.