Uluitor! Cercetătorii au descoperit o vastă reţea de oraşe vechi de mii de ani care seamănă perfect cu orașul New York. FOTO

Cercetătorii au făcut o descoperire semnificativă în pădurea tropicală a Amazonului, unde au găsit o serie de orașe dense și vechi, datând de acum 2.500 de ani.

Orașul seamană la structură cu New York-ul / foto: Pixabay
Orașul seamană la structură cu New York-ul / foto: Pixabay

Aceste orașe, parte a unei civilizații agrare până acum necunoscute, se întind pe o arie de peste 1.000 de kilometri pătrați în regiunea Valea Upano din Ecuador, situată la baza Munților Anzi.

Conform unui raport recent al agenției de presă AFP, aceste orașe, aproximativ 20 la număr, sunt conectate printr-un sistem complex de drumuri.

O formă de planificare a așezărilor umane, în Amazonia timpurie

Această rețea urbană impresionantă reprezintă o formă de planificare a așezărilor umane neegalată până în prezent în Amazonia timpurie. „Avem de-a face nu doar cu un simplu sat, ci cu un peisaj întreg modelat și domesticit de om”, a declarat Stéphen Rostain, director de cercetare la CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța) și autor principal al studiului, publicat recent în revista Science.

Această civilizație, numită „Upano”, a fost inițial detectată de Rostain, un arheolog francez, acum 25 de ani, prin săpături arheologice ce au scos la iveală sute de movile de pământ.

Mai târziu, în 2015, o companie angajată de Oficiul pentru Patrimoniu din Ecuador a folosit tehnologia Lidar (deteție și telemetrie prin laser) pentru a cartografia regiunea de la bordul unei aeronave.

Această metodă permite scanarea solului prin frunzișul dens al pădurii Amazoniene, revelând astfel forma autentică a terenului pe aceste sute de kilometri pătrați, o realizare imposibilă de la nivelul solului.

„Este un adevărat Eldorado pentru un arheolog”

Imaginile obținute prin Lidar au dezvăluit peste 6.000 de movile și platforme dreptunghiulare de pământ, care serveau drept fundații pentru locuințe, ridicându-le deasupra solului umed. „Este un adevărat Eldorado științific pentru un arheolog”, a mărturisit Rostain, surprins de magnitudinea descoperirii.

Primele astfel de platforme datează din perioada 500 î.Hr. până în anii 300-600 d.Hr., o perioadă care corespunde cu epoca Imperiului Roman. Alte așezări prehispanice descoperite în Amazonia sunt mai recente, datând din perioada 500 d.Hr. până în 1.500 d.Hr., dar nu sunt la fel de extinse.

Un aspect remarcabil al orașelor descoperite recent este prezența unor străzi mari, drepte și adânci, dispuse în unghiuri drepte, similar cu planificarea urbană a New York-ului, după cum subliniază Rostain. Aceste drumuri conectau orașele între ele, având roluri comerciale și ceremoniale.

Localitățile aveau câteva mii de locuitori

Unele dintre aceste orașe dispuneau de alei centrale mari, similare cu cele din situl arheologic Teotihuacan din Mexic, menite să adune comunitățile locale. Aceste localități erau dens populate, având "câteva mii de locuitori", iar un studiu statistic este în desfășurare pentru a oferi o estimare mai precisă a populației.

Movilele cu înălțimi de 8 până la 10 metri indică prezența unor spații colective utilizate pentru ritualuri sau festivități, mai degrabă decât pentru locuințe obișnuite. De asemenea, mărimea redusă a câmpurilor sugerează că această civilizație agrară era eficientă în utilizarea spațiilor disponibile pentru agricultură.

Rostain, în timpul săpăturilor sale, a descoperit numeroase artefacte domestice, cum ar fi semințe, pietre de măcinat, unelte și borcane de ceramică folosite pentru consumul de bere obținută din porumb. Acest lucru indică faptul că nu vorbim despre o societate nomadă, ci despre una stratificată, cu structuri de autoritate și ingineri capabili să proiecteze drumurile complexe.

Descoperirea contrazice percepția tradițională conform căreia Amazonia a fost populată exclusiv de comunități de vânători-culegători primitivi, demonstrând existența unor societăți urbane complexe.

Rostain subliniază necesitatea reconsiderării viziunii depreciative asupra civilizațiilor indigene din Amazon, aducând o nouă perspectivă asupra istoriei și culturii acestei regiuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net