„Un sociopat care urăște femeile!” Cum îl numeau liderii europeni pe Donald Trump înainte să-l felicite pentru victorie

Liderii europeni l-au felicitat pe Donald Trump pentru noul său mandat la Casa Albă, însă înainte de succesul său în alegerile prezidențiale din 2024, mulți dintre aceștia și-au exprimat critici dure la adresa sa, referindu-se la el drept „sociopat”, „tiran” sau „periculos”.

Donald Trump a câștigat al doilea mandat / foto: arhiva
Donald Trump a câștigat al doilea mandat / foto: arhiva

Într-o retrospectivă a publicației Politico, sunt prezentate unele dintre cele mai vehemente declarații ale oficialilor din UE la adresa lui Trump.

Victoria sa răsunătoare din cadrul alegerilor de marți a adus numeroase mesaje de felicitare din partea liderilor mondiali, inclusiv din partea unor politicieni care anterior au avut poziții critice față de Trump.

Printre aceștia, un fost lider internațional a făcut chiar pași pentru a-și șterge comentariile negative din mediul online. Ambasadorul Australiei în Statele Unite, fostul prim-ministru Kevin Rudd, a eliminat un tweet din 2020 în care îl numea pe Trump „cel mai distructiv președinte din istorie”. Rudd a explicat că gestul său a fost „din respect pentru funcția de președinte al Statelor Unite”.

Având în vedere că Trump a promis că va folosi cel de-al doilea mandat pentru a-i sancționa pe cei pe care îi consideră adversari, publicația sugerează că există lideri politici care ar putea avea motive de îngrijorare față de revenirea sa.

Ce scria ministrul de Externe britanic despre Trump în 2018

Printre aceștia se numără și David Lammy, ministrul britanic de externe, care, în 2018, l-a descris pe Trump drept „un sociopat misogin și simpatizant al neonazismului”, și l-a numit, de asemenea, „tiran cu tupeu”. La vremea respectivă, Lammy era parlamentar și critica acțiunile lui Trump într-un articol pentru revista Time.

Cu toate acestea, în contextul noii victorii a lui Trump, Lammy și-a schimbat atitudinea, felicitându-l și menționând „relația specială” dintre Marea Britanie și SUA.

Un alt critic vocal al fostului președinte american a fost Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În 2021, ea s-a arătat „îngrozită” și „profund îngrijorată” de declarațiile lui Trump din 2017, în care acesta descria NATO drept „învechit”.

Von der Leyen l-a criticat și pentru decizia de a retrage trupele americane din Siria și pentru intenția de a trimite forțe armate împotriva protestatarilor în timpul manifestațiilor din vara lui 2020, după moartea lui George Floyd. În ciuda acestor critici, von der Leyen i-a transmis un mesaj de felicitare călduros după alegeri, reiterând „parteneriatul autentic” dintre cele două continente.

 „Cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de dușmani?”

Donald Tusk, actualul premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European, a fost de asemenea un critic fervent al politicilor lui Trump. În 2018, Tusk spunea că „cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de dușmani?”, referindu-se la decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul.

Tot el a criticat susținerea naționalismului de către Trump și a apărat alianța NATO în fața amenințărilor republicanului. În pofida acestor critici, Tusk a transmis un mesaj diplomatic, menționând că „așteaptă cu nerăbdare” colaborarea dintre Polonia și SUA.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a avut la rândul său o relație tensionată cu Trump. În 2018, Macron a folosit o intervenție la ONU pentru a critica „naționalismul” promovat de liderul american, făcând referire la politica protecționistă a acestuia.

Un an mai târziu, Trump l-a descris pe Macron drept „foarte obraznic”, după ce președintele francez a afirmat că NATO este „în moarte cerebrală”.

Cu toate acestea, Macron a fost printre primii lideri care l-au felicitat pe Trump pentru realegere, afirmând că este „pregătit să colaboreze” din nou cu administrația americană.

John Swinney, prim-ministrul Scoției, a avut o abordare inedită, sprijinind-o public pe Kamala Harris în timpul campaniei prezidențiale și declarând că nu-l susține pe Trump din cauza opoziției acestuia față de independența Scoției. Totuși, în urma rezultatului alegerilor, Swinney a adoptat un ton diplomatic, felicitându-l pe Trump și subliniind legăturile sociale, culturale și economice dintre Scoția și SUA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Ducesa de Glucester Foto Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
caine de lupta cane corso shutterstock 263303186 jpg
politist jpeg
exploatare sare FOTO Salina Targu Ocna jpg
black friday foto unsplash jpg
people 2587157 1280 jpg
Prințul William Foto Getty Images (7) jpg
politie agent politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net