Unde se află lacul sărat care își schimbă culorile în funcție de anotimp. Spectacol impresionant oferit turiștilor. VIDEO

Natura oferă spectacole unice, iar lacul sărat din Yuncheng, China, a devenit, datorită jocului culorilor pe care-l oferă, una dintre cele mai populare atracţii turistice din lume. Spre deosebire de Marea Moartă, ale cărei ape au concentrații mari de clorură și care fac imposibilă existența majorității formelor de viață, lacul Yuncheng este plin de sulfat care susține un ecosistem luxuriant.

Lacul care își schimbă culoarea Foto: Getty Images
Lacul care își schimbă culoarea Foto: Getty Images

Roşu este culoarea predominantă

Lacul sărat Yuncheng, care se întinde pe o suprafață de peste 120 de kilometri pătraţi, îşi schimbă culorile începând din primăvară, când temperaturile cresc. Roşu este culoarea predominantă și este dată de un microorganism numit „Dunaliella salina”, o algă care își schimbă culoarea în contact cu sare. „Dunaliella salina” este organismul cu cea mai mare toleranță la sare, așa că nu este de mirare că crește în lacurile cu salinitate ridicată din întreaga lume. 

Lacul Yuncheng susține un ecosistem luxuriant 

Pigmenții săi sunt atât de intenși, încât producătorii îi folosesc drept coloranți în aditivi și produse cosmetice. În funcție de anotimp, lacul capătă și alte nuanțe. Cunoscut drept „Marea Moartă” a Chinei datorită salinității ridicate, lacul Yuncheng este una dintre cele mai importante resurse de sare ale țării.

Spre deosebire de Marea Moartă, ale cărei ape au concentrații mari de clorură și care fac imposibilă existența majorității formelor de viață, lacul Yuncheng este plin de sulfat care susține un ecosistem luxuriant. Iarna, când temperatura scade sub -5 grade Celsius, sarea formează cristale de mirabilit (un mineral cunoscut și sub denumirea de „sarea lui Glouber”), transformând lacul într-un peisaj feeric.

În trecut, sarea din lacul Yuncheng era recoltată pentru uz culinar, printr-un proces complex, în cinci etape, transmis din generație în generație de la maeștri la ucenici. Însă începând din anii ‘80, producătorii au abandonat acest proces și s-au orientat spre recoltarea industrială.

Vizitatorii se bucură de farmecul aparte al peisajului 

Istoricii estimează că sarea din lac este recoltată de cel puțin 4.000 de ani, iar rămășițele găsite în zonă sugerează că oamenii au fost conștienți de beneficiul apei sărate încă dinainte de anul 2000 î.e.n. Astăzi, majoritatea călătorilor vizitează lacul nu pentru semnificația sa economică, ci pentru a se bucura de farmecul aparte al peisajului.

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
asdaa jpg
image png
Dahomey amazon2 jpg
who's the real mother min jpg
image png
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
painter 3554227 1280 jpg
batalia de la vaslui jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net