Valul patru de Covid lovește Europa. Tulpina Delta, variantă dominantă la nivel global
Valul 4 al pandemiei de Covid lovește Europa, iar mutația dominantă este Delta, tulpina indiană care a ajuns de ceva vreme și în România. În UE, rata de infectare cu SARS-CoV-2 s-a dublat, iar numărul de cazuri de îmbolnăvire a crescut cu 200%. La noi în ară marți se înregistrează 102 cazuri de infecție.
Când va lovi valul 4 al pandemiei de Covid
Majoritatea statelor europene se confruntă cu o creștere a ratei de infectare cu coronavirus în ultimele două săptămâni, iar în mai multe țări aceasta chiar s-a dublat față de precedentele 14 zile. Autoritățile din România trag un mare semnal de alarmă căci, în timp ce la noi în țară vaccinarea stagnează, pandemia își urmează nestingherită cursul, iar numărul de infectări crește de la o zi la alta. Atât în Europa, cât și la noi în țară, lumea s-a relaxat, ne aflăm în plin sezon estival, o perioadă a vacanțelor, dar și a eliminării mai multor interdicții. Însă, în timp ce noi ne gândim la concedii, în timp ce ne bucurăm de mai multe libertăți, varianta Delta a noului coronavirus își face simțită prezența din ce în ce mai agresiv. Cazurile de îmbolnăvire s-au înmulțit mai ales în rândul persoanelor nevaccinare, iar valul patru va lovi în acești oameni vulnerabili.
Când va lovi valul 4 al pandemiei de Covid este întrebarea care se află pe buzele tuturor. Foarte curând, probabil, ne vom afla în mijlocul unei noi explozii - de data aceasta mult mai agresive - a virusului. E doar chestiune de timp. Apogeul se va înregistra după ce oamenii vor reveni din concedii, dar nu este obligatoriu. Se poate întâmpla chiar și mai devreme.
Mesajul autorităților din România
Rata de infectare s-a dublat în mai multe state europene!
În prima imagine, graficele reprezintă incidența numărului de cazuri: diferența procentuală a numărului de cazuri a ultimelor 14 zile raportat la numărul de cazuri a 14 zile precedente acestora.
Mai exact, rata de creștere / scădere din 2 în 2 săptămâni.
Culorile: albastru și roșu
-bleu și albastru reprezintă stagnare – scădere
-roz și roșu: creștere de până la 200% (roșu închis)
Observații:
- cu o lună în urmă, în majoritatea Europei incidența cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, câteva excepții fiind în Rusia, Portugalia și UK
- în momentul actual, Europa este în creștere a incidenței, majoritatea țărilor fiind în creștere cu până la 200%.
Partea de jos a imaginii (graficele):
- reprezintă evoluția în dinamică a mediei ultimelor 7 zile a numărului de cazuri, normalizată la 1 milion de locuitori.
- creșterea cea mai mare este în Cipru, urmată de UK și Olanda;
- în Europa a crescut incidența cazurilor de aprox. 3,4 ori în 19.07.2021, comparativ cu o lună în urmă. (https://ourworldindata.org/covid-cases)
Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19.
Prin vaccinare împotriva COVID-19:
- se reduce riscul de infectare;
- se reduce riscul de transmitere a virusului;
- se reduce considerabil riscul de spitalizare;
- se reduce considerabil riscul de deces.
Coronavirus în România, 21 iulie: Numărul de îmbolnăviri a depășit 100, pentru prima oară în ultima lună
Numărul cazurilor noi de COVID-19 continuă să crească în România, fiind depășit pragul de 100 de îmbolnăviri, pentru prima oară din 13 iunie. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 102 cazuri de coronavirus, în urma a 27.164 de teste, potrivit datelor transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. În total, de la debutul pandemiei în România au fost raportate 1.081.875 de îmbolnăviri. În ultima zi au fost înregistrate două decese.
Directorul OMS: „Ne aflăm în pragul celui de-al patrulea val”
Lumea se află la începutul unui nou val de infecții și decese provocate de COVID-19, a spus miercuri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Într-un discurs adresat Comitetului Olimpic Internațional din Tokyo, Tedros a spus că eșecul global în ceea ce privește distribuția de vaccinuri, teste și tratamente alimentează o „pandemie cu două căi”. Țările care au resurse adecvate, cum ar fi vaccinurile, se deschid, în timp ce altele se blochează în încercarea de a încetini transmiterea virusului, relatează BBC, citat de Mediafax.
Tedros a adăugat că, cu cât pandemia se prelungește mai mult, cu atât va aduce mai multe tulburări socioeconomice. „Pandemia este un test și lumea îl pică”, a spus el.
El a avertizat că „la 19 luni de la pandemie și la șapte luni de la aprobarea primelor vaccinuri, suntem acum în stadiile incipiente ale unui alt val de infecții și decese”. Tedros a adăugat că amenințarea globală a pandemiei se va menține până când toate țările vor avea control asupra bolii.