Vânzarea secolului în Austria. Prețul fabulos cerut pentru un tablou misterios al lui Gustav Klimt

Ultima actualizare:

Un tablou remarcabil, dar asupra căruia planează unele semne de întrebare, este scos la vânzare miercuri, în Austria. Suma la care este apreciată opera de artă este fabuloasă. Vorbim despre tabloul "Portretul domnişoarei Lieser" al lui Gustav Klimt, dar asupra căruia există semne de întrebare legate de provenienţa sa, relatează AFP.

Un eveniment istoric

Vânzarea portretului nesemnat, dar atribuit lui Klimt, considerat un eveniment istoric în Austria
Vânzarea portretului nesemnat, dar atribuit lui Klimt, considerat un eveniment istoric în Austria

Pentru că "nicio operă comparabilă" nu a mai fost propusă spre vânzare în ţara natală a artistului, evenimentul este considerat unul istoric, potrivit şefei departamentului de artă modernă a casei Im Kinsky, Claudia Mörth-Gasser. Tabloul este estimat la 30-50 de milioane de euro. 

"Nimeni nu se aştepta ca un tablou de o asemenea importanţă, dispărut timp de o sută de ani, să reapară", a declarat ea.

Gustav Klimt. Foto: Wikiart
Gustav Klimt. Foto: Wikiart

Precedentul record austriac se ridica la "doar" 7 milioane de euro pentru un tablou flamand vândut în 2010.

Preţul ar putea creşte foarte mult, având în vedere cota actuală al lui Klimt - un tablou al său a fost vândut în iunie 2023 la Londra pentru suma de 86 de milioane de euro, nemaiîntâlnită în Europa.

Prin urmare, acest portret reînviat şi nesemnat a făcut furori. Mai ales că este foarte bine conservat şi nu a părăsit niciodată Austria.

Helene, Annie sau Margarethe? Tabloul este neterminat

De când a fost dezvăluit în ianuarie, oamenii s-au grăbit să-l admire la expoziţiile premergătoare vânzării în Elveţia, Germania, Marea Britanie şi Hong Kong. Şi, bineînţeles, acasă, într-un magnific palat baroc din inima capitalei, înconjurat de schiţe ale maestrului.

Pictura, începută în 1917 şi rămasă neterminată, înfăţişează o tânără brunetă cu trăsături precise, împodobită cu o pelerină bogat decorată cu flori, pe un fundal roşu aprins.

"Portretul domnişoarei Lieser"de Gustav Klimt. Foto: artprice.com
"Portretul domnişoarei Lieser"de Gustav Klimt. Foto: artprice.com

Pictorul a murit anul următor, iar identitatea modelului este încă învăluită într-un mister dezbătut aprig în presa de specialitate.

Cine este această tânără vieneză din clasa burgheză bogată, care a mers de nouă ori la atelierul acestui geniu adorat din vremurile ei?

Un singur lucru este cert: ea provenea din familia Lieser, o mare dinastie industrială evreiască ce sprijinea avangarda artistică.

Era ea una dintre cele două fiice, Helene şi Annie, ale Henriettei (Lilly) Lieser, o bogată femeie divorţată, pionieră a mişcării de emancipare a femeilor?

Sau era fiica cumnatului ei Adolf, Margarethe, aşa cum se arată într-un prim catalog complet al operelor lui Klimt, produs în anii 1960?

Singura fotografie a picturii cunoscută până în prezent, realizată probabil în 1925 ca parte a unei expoziţii, ar sugera că aceasta îi aparţinea lui Lilly Lieser în acel an.

Tabloul nu a fost revendicat

Tabloul nu a fost niciodată revendicat de către unul dintre cei trei descendenţi supravieţuitori ai lui Lilly Lieser, spre deosebire de alte bunuri.

Respectând confidenţialitatea, Claudia Mörth-Gasser a explicat pentru AFP că angajatorul său a fost contactat în urmă cu doi ani pentru consultanţă juridică de către proprietarii operei, care doresc să rămână anonimi.

Im Kinsky i-a informat actualii moştenitori ai celor două ramuri ale familiei Lieser, care locuiesc în principal în Statele Unite. Unii s-au deplasat pentru a vedea tabloul, înainte de a semna un contract cu proprietarii, înlăturând astfel un obstacol în calea vânzării acestuia.

Nu s-a aflat nimic referitor la termenii acestui acord amiabil, potrivit AFP, iar experţii critică o procedură considerată prea rapidă, în pofida incertitudinilor cu privire la soarta unei opere de o valoare imensă.

„Provenienţa sa nu a putut fi clarificată în totalitate până în prezent" şi ar fi fost necesar să se acorde timp pentru o examinare mai aprofundată, a declarat pentru săptămânalul Profil Monika Mayer, şefa arhivelor de la Musée du Belvédere, care găzduieşte faimosul "Sărut" al lui Klimt.

Mai mult, tabloul nu a fost prezentat în Statele Unite, de teamă că ar putea fi confiscat de instanţe în cazul unui litigiu, conform regulilor care se aplică pentru lucrările în privinţa cărora există suspiciuni că ar fi fost spoliate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net