VIDEO Imagini ireale în Austria. Un torent uriaș a lovit o destinație turistică
Furtunile și ploile torenţiale au adus inundaţii istorice în Austria, cu o presiune extremă, spun specialiștii, pe râuri și căile navigabile. De altfel, nivelul râurilor a atins cele mai mari cote din ultimii 100 de ani, potrivit rapoartelor presei locale, citate de Sky News.
Regiunile de vest și de sud Vorarlberg, Tirol, Salzburg și Carintia au fost cel mai grav afectate de contițiile meteo extreme. Imaginile cu un torent care lovește o stațiune de lângă Salzburg sunt absolut înfricoșătoare.
Cascada Gasteiner din Bad Gastein, Salzburg - de obicei un loc popular pentru turiști - a devenit parte a unei viituri fulgerătoare după 24 de ore de ploaie abundentă.
Imagini dramatice postate online au surprins viitura care s-a prăvălit pe cursul unei cascade, pe sub un pod din localitate.
Zeci de persoane evacuate
Unele case au fost evacuate și o serie de rute feroviare și poduri au fost închise de autorități pe fondul temerilor legate de creșterea nivelului apei.
Experții de la GeoSphere – serviciul meteorologic al țării – au avertizat cu privire la „fluxuri de noroi și inundații” cu precipitații extrem care pot ajunge și la 100 de ml/mp în multe zone.
Aproximativ 70 de persoane au trebuit să fie evacuate din 30 de case din Tumpen, un sat din Tirol, a informat presa locală.
Radiodifuzorul austriac ORF a raportat că unele râuri au crescut la niveluri nemaivăzute într-un secol.
Videoclipul de pe rețelele de socializare a arătat că râul Ache din Tirol era pe punctul de a-și sparge malurile, în timp ce căile navigabile au fost, de asemenea, raportate că se revarsă pe valea Otztal.
Meteorologii au spus că aceste fenomene au fost cauzate de un sistem de joasă presiune din nordul Italiei, care „trimite aer umed în Austria”.
Ploaia abundentă și inundațiile fulgerătoare urmează unui val de căldură în Austria, care a înregistrat temperaturi prelungite de peste 30C (86F).
În Austria au fost inundații și la începutul lunii august, când ploile torențiale au afectat sudul țării. O persoană și-a pierdut viața atunci, după ce a fost înghițită de apele unui râu din Carinthia.