Vladimir Putin, umilit de Erdogan? Cât l-a lăsat președintele Turciei să îl aștepte

Președintele rus Vladimir Putin a fost nevoit din nou să-l aștepte la o întâlnire pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Adevărul.

Recep Tayyip Erdogan (stânga) și Vladimir Putin în marja summitului de la Astana FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan (stânga) și Vladimir Putin în marja summitului de la Astana FOTO EPA-EFE

Nu e prima dată când Erdogan întârzie la o întâlnire oficială

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit joi, 13 octombrie, la Astana, în Kazahstan, în marja celui de-al VI-lea summit al Conferinţei de Interacţiune şi Măsuri de Încredere în Asia (CICA), care s-a transformat în organizație internațională.

Însă Putin a fost din nou nevoit să-l aștepte pe Erdogan, așa cum s-a întâmplat în luna iulie, la Teheran. Așteptarea a durat circa două minute, interval de timp în care Putin a încercat să adopte o mină relaxată și preocupată, învârtindu-se de câteva ori cu mâinile în buzunar, într-un echilibru precar. La un moment dat, Putin l-a întrebat ceva pe un consilier de-al său, care s-a ridicat de pe scaun pentru a-i răspunde.

Citește și: Scenariul unui război nuclear, discutat tot mai des! Ce achiziționează statul român

Dacă Putin a fost nevoit să aștepte, președintele kazah Kassim-Jomart Tokaev a avut parte de un moment de destindere cu Recep Tayyip Erdogan, cei doi jucând tenis de masă împreună după o întrevedere avută miercuri.

Într-un final, Erdogan și-a făcut apariția și a dat mâna cu Putin pentru poza oficială. Liderul de la Kremlin a propus crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa. Totodată, Putin a ținut să laude Turcia, considerând că s-a dovedit a fi „itinerariul cel mai sigur pentru livrările” de gaze ruseşti.

Vezi și: Rușii aruncă bomba! Primele arestări în cazul podului aruncat în aer, în Crimeea. Pe cine dau vina

Pe de altă parte, o eventuală mediere a Turciei în conflictul din Ucraina nu a fost evocată la începutul întrevederii dintre Putin și Erdogan. Moscova anunţase miercuri că aşteaptă o propunere concretă în acest sens din partea Ankarei.

În schimb, Erdogan i-a propus liderului de la Kremlin ajutorul Turciei pentru ca Rusia să-şi poată exporta îngrăşămintele chimice spre ţările sărace.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

FotoJet (1) jpg
Prințesa Kate Middleton și Prințul William, Profimedia jpg
theo rose
primar longeviv jpg
captura Raja Drone ID Youtube (3) jpg
biserica din pustietate de departe jpg
animal 1867472 1920 jpg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
image
image
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg
FotoJet (1) jpg
captura Raja Drone ID Youtube (3) jpg
primar longeviv jpg