Monica Tatoiu: „Nu am fost un fan al omului, ci al poetului Păunescu”
Lumea deplânge trecerea în nefiinţă a maestrului Adrian Păunescu, decedat în această dimineaţă la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
foto - Ion Iliescu
Ion Iliescu: „În primul rând pentru noi toţi este o pierdere, este unul dintre poeţii care au marcat istoria culturii noastre şi unul din pleiada tânără de scriitori, de poeţi recunoscuţi în anii '60-'70. A fost un poet marcant, militant, care s-a implicat în viaţa cetăţii şi care de aceea a avut şi mare impact. A fost unul dintre cei mai apreciaţi", a spus Iliescu, care a transmis sincere condoleanţe familiei.
„Am rămas în relaţii de amiciţi şi ne vedeam des. El nu a fost foarte apropiat regimului comunist aşa cum cred mulţi. A fost şi o voce critică. De exemplu, poezia „Analfabeţii" a fost interzisă în acea perioadă. Este o pierdere foarte mare pentru poporul român!”
"Să-i fie ţărâna uşoară", a mai spus Ion Iliescu.
Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române: „A fost un mare poet, poate cel mai mare în viaţă. E o mare pierdere pentru literatura română. Academia Română l-a respectat şi deplânge pierderea sa."
Preşedintele Academiei a mai spus că el, personal, se simte întristat de vestea morţii lui Adrian Păunescu. "A fost un om care a iubit oamenii. L-am cunoscut într-o activitate comună şi, pe lângă un mare poet, a fost un suflet mare", a spus Haiduc.
foto - Ţăndărică
Ovidiu Lipan Ţăndărică: „Va rămâne ancorat în ceea ce a însemnat cultură şi patriotism. Acum este foarte uşor să rostim cuvinte, dar a fost greu atunci, în perioada comunistă când el găsea portiţa de a încânta publicul şi de a culturaliza doritorii de cultură din acea vreme.”
„L-am cunoscut, am fost prieteni. A fost un om care a încercat să schimbe ceva; avea foarte multă energie. Condoleanţe familiei! Ar trebui să învăţăm să apreciem valorile", a spus Ovidiu Lipan Ţăndărică.
Răzvan Teodorescu: „E o veste teribilă nu mă aşteptam la ea. Adrian Păunescu a fost o prezenţă covârşitoare. A trăit viaţa acestui popor din plin, a fost un patriot în sensul cel mai adânc al cuvântul, un om pe care soarta naţiei sale l-a interesat, a fost un om al multora, pentru mulţi tineri el a reprezentat un ghid, într-o anumită epocă.”
„El rămâne un om profund respectabil în istoria civilizaţiei sale şi sunt sigur că cu tot ce a avut el bun vor face ca el să rămână o amintire neştearsă pentru foarte mulţi care l-au iubit. Eu nu l-am văzut demult ştiu însă că boala îl făcea să fie schimbat, suferea. Îmi amintesc că boala îl marca, dar era important pentru el să vorbească mult, frumos. Dumnezeu să-l ierte, nu pot să spun mai mult", a spus Răzvan Teodorescu.
Monica Tatoiu: „Nu am fost un fan al omului Adrian Păunescu, ci al poetului. Însă volumul său de poezii „Iubiţi-vă pe tunuri" a fost cartea de căpătâi a generaţiei mele. Unul câte unul omenii care au marcat anii trişti ai comunismului se duc. Probabil că nu se mai regăsesc în această ţară. România de astăzi nu este cea pe care generaţia noastră şi-a imaginat-o", a declarat Monica Tatoiu.
Victor Socaciu: „Cred că ne despărţim de cele mai importante personalităţi care marchează această epocă. Dincolo de calitatea extraordinară a poetului şi scriitorului Adrian Păunescu, personalitatea sa înseamnă şi parte a conştiinţei naţionale, înseamnă şi apărarea şi vegherea calităţii culturii neamului românesc", a declarat Socaciu.
El a menţionat, totodată, că, pe plan personal, este pus în faţa unei pierderi imense, întrucât Adrian Păunescu a însemnat pentru el enorm, ca artist, dar şi ca om. "Am fost unul dintre apropiaţii lui şi îmi este părinte şi tată spiritual. Sunt unul dintre acei norocoşi care a avut privilegiul să-i fie colaborator şi prieten apropiat, lucrând împreună la eternizarea unor excepţionale poezii", a mai spus Socaciu.
"Ne despărţim de un titan al culturii române, care cu siguranţă va rămâne ca atare în istorie."