1 Mai, Ziua Muncii. Ce semnificație are această sărbătoare și cum a apărut

La originea zilei de 1 mai, care este cunoscută drept „Ziua Internațională a Muncii”, stă o manifestație a unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la opt ore. SUA și Canada sărbătoresc Ziua Muncii în prima zi de luni din septembrie.

1 Mai muncitoresc Foto: arhivă Click!
1 Mai muncitoresc Foto: arhivă Click!

"Ziua Internațională a Muncii"

Data de 1 mai este cunoscută drept "Ziua Internațională a Muncii", sărbătoare adoptată de multe țări, inclusiv de România. Această zi a fost aleasă în memoria victimelor grevei generale din anul 1886, care s-a desfășurat la Chicago. La acea vreme, muncitorii au cerut reducerea normei zilnice de lucru la opt ore. Oamenii au avut mai multe încercări pentru realizarea acestui obiectiv, însă totul a fost în zadar, motiv pentru care sindicatele americane au declanșat o grevă generală, care a avut loc pe 1 mai 1886.

Pe 1 mai 1886, manifestanții, majoritatea din domeniul construcțiilor, au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstrație având loc la Chicago. Situația a degenerat, existând mai multe violențe în stradă, în urma cărora atât polițiști, cât și oameni prezenți la protest au murit. Pe 4 mai 1886, în Piața Haymarket, o bombă a fost aruncată către polițiști. În urma exploziei, mai mulți polițiști au murit, iar alții au fost grav răniți. De asemenea, mai mulți muncitori și-au pierdut viața. Treptat, 1 mai a fost declarată "Ziua Muncitorilor", făcând trimitere, totodată, la cei care și-au pierdut viața în timpul grevelor din Chicago.

Ziua Muncii este zi liberă legală

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în timpul domniei lui Carol I. În perioada comunistă, 1 Mai a fost transformată într-o zi dedicată festivităților propagandistice, care se pregăteau cu mult timp înainte și în cel mai mic detaliu. După evenimentele din decembrie 1989, Ziua Muncii a început să fie sărbătorită în aer liber, la mare sau la munte.

Ziua Muncii este zi liberă legală. Anul acesta, românii au parte de mai multe zile libere legate, având în vedere că Ziua Muncii pică la distanță foarte mică de Paște. Bugetarii beneficiază şi de ziua de 2 mai ca zi liberă, pentru a putea face punte între 1 mai şi 3 mai. Pe 3 mai este Vinerea Mare, iar pe 5 mai este Paștele Ortodox. Ziua de 6 mai, luni, este a doua zi de Paşte şi este, de asemenea, zi liberă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diana sosoaca botnita png
maria antoaneta jpg
Tebea 2024  Adevărul  Facebook Diana Sosoaca jpg
reumatism jpg
madalina jpg
animale biserica profimedia (2) jpg
zambet shutterstock  jpg
panouri solare casa depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net