10 lucruri de care să nu uiţi când pleci de acasă
Scoate din priză electrocasnicele, închide apa şi gazele, du gunoiul şi asigură-ţi ferestrele. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le treci în revistă atunci când pleci de acasă pentru mai mult timp.
Urmează să pleci în vacanţă pentru câteva zile sau câteva săptămâni? Ca să nu stai cu grija casei, ia din timp toate măsurile.
În primul rând, plăteşte-ţi ratele la bancă, gazele, curentul, telefonul şi cablul, pentru a nu te trezi cu serviciile suspendate la întoarcerea acasă.
Montează-ţi un sistem de alarmă care se declanşează la pătrunderea prin efracţie sau la mişcare în interiorul locuinţei.
Dacă nu ai bani pentru aşa ceva, încearcă pur şi simplu să amplasezi în faţa uşii de la intrare un bec cu senzor.
Aprinderea lui va descuraja orice persoană venită cu gânduri ascunse.
Nu lăsa impresia că eşti plecat de acasă trăgând toate jaluzelele şi draperiile. Păstrează aparenţele unei zile normale.
Nu lăsa cheia sub preşul de la uşă şi nici în alte locuri „numai de tine ştiute".
Tot pentru descurajarea hoţilor, poţi seta televizorul şi radioul să pornească la anumite ore şi să se oprească singure după un timp.
Lasă vecinilor datele tale de contact şi, eventual, o cheie de rezervă unei persoane apropiate. În caz de urgenţă, să se poate intra în locuinţă.
Dacă ai vecini de încredere, anunţă-i că vei fi plecat o perioadă şi roagă-i să mai tragă cu ochiul la locuinţa ta.
De asemenea, roagă o persoană de încredere să-ţi preia corespondenţa. O cutie poştală plină atrage atenţia asupra faptului că proprietarul nu-i acasă.
Nu lăsa nicio fereastră deschisă, chiar dacă stai la etajele superioare. O furtună sau un vânt puternic pot produce curent care să-ţi trântească uşile prin casă.
Scoate din priză electronicele şi electrocasnicele. Asta atât pentru a face economie la electricitate, cât şi pentru a evita un scurt circuit. După ce ţi-ai călcat hainele şi ţi-ai făcut bagajele, nu uita în priză fierul de călcat.
Opreşte apa şi gazele. Ai grijă ca toţi robineţii să fie bine închişi.
Soluţii de udare a plantelor
Dacă abia supravieţuiesc caniculei, florile de apartament ar fi cu adevărat pierdute fără apă, timp de mai multe zile.
Cea mai bună soluţie e folosirea unei sticle de plastic de doi litri, care se umple cu apă, i se găureşte dopul şi se înfige în pământul din ghivechi, cu dopul în jos.
Astfel, apa se va scurge puţin câte puţin, iar planta va supravieţui aproximativ o săptămână.
O altă metodă de udare a florilor e prin folosirea unui şnur absorbant, bentiţe de in sau fitiluri de lampă.
Un capăt se introduce într-un vas mai mare cu apă,iar celălat se înfige în pământul din ghiveci, şnurul devenid, astfel, o „conductă de irigare".