30 de reguli pentru 30 de zile. În ce condiții poți părăsi localitatea, merge la muncă sau la spital
De vineri, România a intrat în stare de alertă, astfel că putem circula liber în interiorul localităţii, dar când vine vorba de a o părăsi, avem nevoie de motive întemeiate şi de o declaraţie pe propria răspundere care să susţină aceste motive. De asemenea, şi în interiorul localităţii.
Motivele pentru care puteţi părăsi localitatea
De vineri, viaţa noastră are ceva mai puţine restricţii, s-au redeschis parcurile, bisericile, cimitirele, putem merge în oraşul în care locuim fără declaraţie, dar trebuie să respectăm măsurile de prevenire a răspândirii virusului şi să evităm formarea grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii. Dar deplasarea în afara localităţii se face doar în anumite condiţii şi cu completarea unei declaraţii:
- în interes profesional;
- în scop umanitar sau de voluntariat;
- pentru realizarea de activităţi agricole;
- pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- pentru îngrijirea unei proprietăţi sau eliberarea de documente;
- pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
- pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
- pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
- pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială;
- pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
De vineri, ne putem ocupa şi de problemele de sănătate care nu au reprezentat urgenţe. Putem merge la stomatolog, la dermatolog pentru o simplă consultaţie, ori să ne facem analize de rutină în spitalele non-Covid. Există, totuşi, nişte reguli:
- Pacienţii trebuie să poarte mască.
- La prezentarea în spital se va realiza triajul lor. Cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate.
- Personalul din zona tampon va fi echipat corespunzător cu halat de unică folosinţă, mănuşi, bonetă, mască.
- Pacienţii care au rezultat pozitiv vor fi transferaţi la cel mai apropiat spital dedicat Covid-19.
Medicul de familie, consultaţii şi reţete de la distanţă
Din 15 mai şi până la data de 30 septembrie 2020, consultaţiile medicale pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare.
- Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii pe oră.
- Se păstrează prescripţiile la distanţă, iar medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite.
- Şi concediile medicale se pot transmite în continuare de la distanţă.
- Nu e nevoie de cardul de sănătate până la data de 30 iunie.
Munca de acasă sau reguli stricte la birou
Angajaţii pot lucra în continuare de acasă pe perioada stării de alertă. E prima recomandare făcută de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Angajatorii care cheamă salariaţii la birou sunt obligaţi să respecte mai multe reguli:
- asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de acces în incinte;
- dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru;
- decalarea programului de lucru, pentru firme cu peste 50 de salariaţi.
Patriarhia recomandă: bătrânii să nu participe la slujbele în aer liber
Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, aşteptând pe un singur rând.
Se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul slujbelor publice. Acestea sunt așteptate la biserică înainte sau după slujbe, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăşi.
La slujbele săvârşite în afara lăcaşurilor de cult, distanţa între credincioşi va fi de 2 m.
Folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia slujitorilor bisericeşti care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.
Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununiei se vor săvârşi în lăcaşul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată.
Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică tot cu maximum 16 persoane sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare.