8 sfaturi care ne salveaza portofelul

Românii sunt printre cele mai cheltuitoare popoare din Europa. Nu ştiu să facă economii pentru că le lipseşte educaţia financiară, este concluzia mai multor studii care au scos la iveală că românii îşi cheltuiesc banii prosteşte. Mai mult, suntem pe primele locuri şi la luat bani cu împrumut. Click! a adunat cele mai bune sfaturi de la economişti celebri pentru a învăţa cum să ne strângem bani pentru un trai sigur.

În fiecare lună, puneţi  o sumă deoparte, de care  să nu vă atingeţi
În fiecare lună, puneţi o sumă deoparte, de care să nu vă atingeţi

Despre finanţe, elevii din România învaţă abia la liceu şi asta dacă sunt la un profil economic. Alţii cunosc primele noţiuni despre educaţia financiară abia în facultate. Şi sunt foarte mulţi cei care, pe parcursul anilor de şcoală, nu intră deloc în contact cu astfel de materii.

Citește și: Cât vor crește pensiile și salariile la începutul anului 2023. Variantele propuse de PSD

Rămân cu ceea ce văd în familie! În aceste condiţii nu ar trebui să se mire nimeni că românii adulţi stau extrem de prost la educaţia financiară. Nu ştiu să economisească şi nici nu ştiu să cheltuiască banii „cu cap”. Mulţi nu cunosc sau ignoră priorităţile în favoarea plăcerilor mărunte şi imediate. Adică exact acelea care aduc repede vântul în buzunare.

Schimbați economiile în valută

Potrivit lui Shahram Heshmat, profesor de economie la Universitatea Illinois, o metodă eficientă de a pune bani deoparte, la care să nu umblăm cu prima ocazie, este să îi schimbăm în valută. Putem să cumpărăm lunar 50-100 de euro. Astfel, mulţi vor ezita să îi schimbe pentru un impuls de moment.

Nu rata nici: Ce se întâmplă în imobiliare, după creșterea exagerată a prețurilor? „Cantitatea tranzacțională scade”

image

Creați un fond de urgență

Fondul de urgenţă este o altă soluţie salvatoare. Fiecare român ar trebui să aibă un plic în casă, cash, cu 1.000, 2.000 de lei pentru situaţii neprevăzute: mici defecţiuni casnice sau mici probleme de sănătate.

Fondul de siguranţă este pe un termen mai lung, trei luni, pentru cheltuieli privind casa, cumpărăturile sau datoriile sau urgenţele neprăvăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă. De aceşti bani nu ne atingem şi avem grijă să îi păstrăm astfel încât să-i putem accesa aproape instant.

Mergeţi la  cumpărături  cu listă!
Mergeţi la cumpărături cu listă!

Cumpărături la hipermarket de cel mult două ori pe lună

Ţine standardul de viaţă sub nivelul pe care ţi-l permiţi de fapt. Acesta este poate unul dintre cele mai importante obiceiuri care îţi poate asigura un trai sigur financiar. Specialiştii susţin că dacă nu reuşeşti să economiseşti constant înseamnă că standardul actual de viaţă consumă 100% din veniturile tale şi spun că singurele cheltuieli obligatorii sunt cele pentru hrană, întreţinere şi transport, dar chiar şi aici se pot face ajustări. Restul sunt cheltuieli neesenţiale.

Faceţi cumpărături în hipermarket cel mult de două ori pe lună. Ideal ar fi ca un magazin “cu de toate” să fie vizitat o dată pe lună cu o lista temeinic gândită şi o sumă bine stabilită de la care să nu faci rabat.

Fă ordine în dulapul  cu haine ca să ştii ce ai  şi să nu mai cumperi
Fă ordine în dulapul cu haine ca să ştii ce ai şi să nu mai cumperi

Ține evidența cheltuielilor

Evidenţa cheltuielilor te ajută să îţi dai seama cât “derapezi” de la ce este necesar. Atâta timp câât nu vedem exact ce şi cum, în scris şi organizat pe categorii, nu vom putea lucra eficient la un plan de economisire.

Organizează-ţi articolele de îmbrăcăminte astfel încât să fie foarte vizibile. Vei constata că ai de toate, iar de unele, aruncate prin spatele şifonierului, ai şi uitat. Spun specialiştii că această metodă te va opri din a cumpăra continuu haine şi încălţăminte.

Nu ceda tenataţiilor. Românii îşi caută mereu scuze pentru a-şi face plăceri imediate. În felul acesta ei renunţă la un beneficiu viitor mai mare pentru a obţine un beneficiu imediat şi mult mai mic pentru a-şi satisface anumite dorinţe iraţionale.

Înainte de toate acestea cea mai importantă este mentalitatea. Un alt economist celebru, Karl-Erik Warneryd, autor al mai multor cărţi în domeniu spune că este nevoie de construirea unei mentalităţi axată pe economie încă de pe băncile şcolii.

47% dintre români şi-au restrâns cheltuielile în ultimul an

Pe fondul creşterii accelerate a preţurilor, românii încep să-şi schimbe comportamentul financiar, relevă studiul “Money Matters”, realizat anual de Erste Group. 47% dintre cei intervievaţi şi-au restrâns cheltuielile în ultimul an, 64% dintre ei declară că au fost afectaţi de inflaţie şi 38% cred că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu faţă de 2019. Datele cercetării relevă că 77% dintre intervievaţi strâng bani, în prezent, pentru potenţiale urgenţe şi cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net