A început sezonul bolilor respiratorii. Copiii sunt cei mai afectați

Ultima actualizare:

    Printre simptomele bolilor respiratorii se numără febra, dureri în gât, nas înfundat și stare de oboseală
Printre simptomele bolilor respiratorii se numără febra, dureri în gât, nas înfundat și stare de oboseală

Bolile respiratorii, specifice sezonului rece, au „lovit” deja, iar cele mai afectate sunt comunitățile de copii. Peste 80.000 de cazuri de infecții acute respiratorii s-au înregistrat într-o săptămână. În plus, gripa prinde teren și începe să facă tot mai multe victime. Click! îți spune care sunt factorii de risc pentru bolile respiratorii și cum le poți ține departe.

Bolile respiratorii, adică virozele, pneumoniile și gripa, au afectat, în doar o săptămână, 82.799 de oameni, mulți dintre ei copii, potrivit Centrului Național pentru Boli Transmisibile. Până acum, medicii au depistat 12 cazuri de gripă și au trimis probele recoltate de la pacienți la Institutul Cantacuzino pentru confirmare. La rândul său, Ministerul Sănătății a anunțat că, până în prezent, au fost vaccinate antigripal, în cadrul campaniei gratuite, 60.669 de persoane.

Cele mai frecvente boli respiratorii, la copii

Organizația Mondială a Sănătății precizează că bolile respiratorii reprezintă cea mai frecventă patologie în perioada copilăriei, iar cei mai vulnerabili în fața acestor afecțiuni sunt copiii de vârstă mică. Cele mai frecvente sunt infecțiile acute respiratorii, care pot fi localizate la nivelul căilor respiratorii superioare (rinofaringită, faringoamigdalită, laringită, sinuzită, otită) sau la nivelul căilor respiratorii inferioare (bronșiolită, traheobronșită, pneumonie). În majoritatea cazurilor (peste 80%), aceste boli respiratorii sunt cauzate de virusuri specifice sezonului rece.

Pneumonia, o boală respiratorie foarte periculoasă

Din fericire, multe dintre virozele respiratorii de sezon pot fi tratate cu succes, dar există și boli pulmonare care constituie probleme de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 9 milioane de copii sub 5 ani mor anual din cauza bolilor pulmonare grave. Pneumonia este prima cauză de mortalitate în rândul copiilor de vârstă mică. Pe de altă parte, astmul este cea mai frecventă boală cronică în copilărie, care afectează, în medie, 14% dintre copii și adolescenți, la nivel mondial, iar tendința este de creștere.

Factorii de risc pentru bolile respiratorii

Imunitatea organismului și particularitățile anatomo-fiziologice ale aparatului respirator la copii sunt principalii factori favorizanți ai infecțiilor acute respiratorii. Copilul se naște cu o imunitate transmisă de la mamă și care se menține în primele luni de viață. Ulterior, își formează propria imunitate prin contactul cu diverse microorganisme, inclusiv prin contractarea unor infecții respiratorii și boli ale copilăriei, și prin vaccinări.

Un copil cu status imunitar normal prezintă 6–7 infecții respiratorii/an, dintre care 2-3 episoade se pot manifesta cu răspuns mult mai sever din partea organismului. Copiii de vârstă mică, aceia care intră pentru prima dată în colectivitate, pot suferi chiar și 12 infecții respiratorii/an. Infecțiile respiratorii sunt extrem de contagioase, transmiterea fiind pe cale aeriană, de aceea răspândirea, mai ales în colectivitățile de copii (grădinițe, creșe) este crescută.

Un alt factor favorizant îl reprezintă asocierea unor afecțiuni cronice, cum ar fi: boli cardiace, renale, diabetul, fibroza chistică, carențele nutriționale (anemie, rahitism, malnutriția).

Mediul favorizează acțiunea și respectiv reacția organismului adesea mai severă la microorganisme, și anume: poluarea, aglomerația, zona cu fum de țigară, umiditate crescută, mucegai, încăperi nearisite.

9 sfaturi ca să ții departe bolile respiratorii

1. Dormi suficient! Odihna din timpul nopții este esențială pentru sănătate. Cei mai mulți dintre noi au nevoie de 8 ore de somn. Dacă, dimineața, când sună ceasul, ai nevoie de o stacană de cafea pentru a te dezmetici, e clar că n-ai dormit destul. Sfat: închide calculatorul și mobilul cu cel puțn o oră înainte de culcare, astfel încât corpul să înceapă să se relaxeze.2. Consumă alimente cu indice glicemic scăzut! Schimbă-ți dieta obișnuită cu una care să se bazeze pe alimente cu un indice glicemic (IG) - n.r. nivel de măsurare a carbohidraților de la 0 la 100- scăzut. Studiile arată că alimentele cu IG scăzut ajută ca zahărul din sânge să se păstreze în limite normale. Sfat: elimină pe cât posibil din dietă pâinea albă, cartofii, ciocolata, biscuiții, sucurile și alcoolul.3. Energizează-te! Un prânz sănătos îi va aduce organismului tău o doză mare de energie. Dacă înfuleci paste sau un sandviș, la prânz, nu-i de mirare că o oră mai târziu nu mai poți să te concentrezi la serviciu. Sfat: Un prânz sănătos trebuie să conțină proteine și fibre și să fie sărac în zahăr. Încearcă o salată cu legume și brânză sau o supă de fasole cu ardei iute.4. Limitează-te la cafeaua de dimineață! O cană de cafea dimineața este în regulă. Să bei cafea, însă, pe tot parcursul zilei îți poate produce insomnie sau un somn agitat. Sfat: Ceaiul verde este alegerea perfectă, fiind cunoscut datorită conținutului mare de antioxidanți5. Evită alcoolul! Contrar credințelor populare, alcoolul nu este cel mai bun „medicament” pentru un somn bun. Dacă bei seara, dimineața, te vei trezi obosit, deshidratat și fără pic de energie. Sfat: Încearcă soluțiile non-alcoolice: limonadă, apă tonică cu lămâie sau socată.6. Renunță la fumat! Sunt nenumărate motive pentru a renunța la țigări, unl dintre ele fiind creșterea nivelului de energie. Nicotina afectează somnul. Sfat: Pentru fiecare zi în care nu îți cumperi țigări, pune banii deoparte și cumpără-ți ceva la sfârșitul lunii.7. Fă sport! Mulți dintre noi ne petrecm timpul în fața unui calculator. Sedentarismul reduce energia din corp. Sfat: la prânz, fă o plimbare pentru a te dezmorți și pentru a lua o gură de aer. Dimineața, fă 15 minute de fimnastică.8. Mănâncă ciocolată neagră! Studiile arată că ciocolata neagră, care are 70% cacao, este o sursă de energie pentru organism. Sfat: un pătrățel de ciocolată neagră pe zi e suficient. Poți să variezi aromele: ciocaltă neagră cu portocală sau cu ardei iute.9. Fii vesel! Persoanele a căror stare de spirit se schimbă în rău, iarna, ar trebui să iasă cât mai mult afară pentru a-și procura vitamina D în mod natural, de la soare. Sfat: ieși cu prietenii, mănâncă cât mai puțini carbohidrați și cât mai multe fructe și legume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net