A murit marea iubire a lui Nichita Stănescu. Femeia pe care a iubit-o ca pe ochii din cap s-a stins din viață la 82 de ani

Marea iubire a lui Nichita Stănescu, scriitoarea Gabriela Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate din România, a încetat din viață marți, 15 octombrie, la Stockholm, la vârsta de 82 de ani. Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, Gabriela era stabilită în Suedia din anul 1975.

Scriitoarea Gabriela Melinescu a murit la Stockholm, la vârsta de 82 de ani / foto: arhiva Click!
Scriitoarea Gabriela Melinescu a murit la Stockholm, la vârsta de 82 de ani / foto: arhiva Click!

Institutul Cultural Român a aflat cu mare întristare vestea trecerii în neființă a Gabrielei Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975. Scriitoarea a decedat, pe data de 15 octombrie 2024, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm”, a transmis Institutul Cultural Român, pe Facebook.  

Gabriela Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, s-a stabilit în Suedia, la vârsta de 33 de ani şi s-a impus rapid în elita literară a acestei ţări. A publicat numeroase volume de poezie și proză în limba suedeză și a reprezentat timp de decenii literatura română la cel mai înalt nivel. Ea a promovat traducerea și publicarea în limba suedeză a unor autori români importanți.

„O neobosită promotoare a literaturii române” 

În plus, a realizat traduceri din autori clasici suedezi, precum Emanuel Swedenborg, Sfânta Birgitta de Vadstena, August Strindberg, dar şi din scriitori contemporani: Katarina Frostenson, Göran Sonnevi, Birgitta Trotzig, Agneta Pleijel, Eva Ström, Stig Dagerman, Gunnar Ekelöf şi Kjdll Espmark.

Gabriela Melinescu a fost o neobosită promotoare a literaturii române în Suedia timp de aproape cinci decenii, precum şi o adevarătă ambasadoare culturală a Suediei în România, după căderea comunismului, când a putut să călătorească în România, să publice din nou şi să restabilească legătura cu ţara natală. Îi suntem profund recunoscători pentru moştenirea sa literară şi pentru totefortul pe care l-a făcut, pentru a crea legături culturale trainice între România şi Suedia”, a precizat Bogdan Popescu, directorul Rumänska kulturinstitutet.  

Gabriela Melinescu s-a născut la 16 august 1942, la Bucureşti. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, a fost redactor la revistele „Femeia” şi „Luceafărul”. 

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
semn rutier jpg
dalai lama 1169299 960 720 jpg
restructurari concedieri
adrian dumitru colaj instagram jpg
pisică  foto   Shutterstock jpg
1 europa webp
camera de hotel jpg
Bancnote dolari FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net