Activista iraniană Narges Mohammadi a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023

Ultima actualizare:

Premiul Nobel pentru Pace din 2023 a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi, aflată în detenție, „pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți". Mohammadi a militat mult timp pentru drepturile femeilor și pentru abolirea pedepsei cu moartea. Aceasta a venit cu un cost personal imens - a fost condamnată la peste 30 de ani de închisoare și i s-a interzis să-și vadă soțul și copiii. Într-o înregistrare audio și o scrisoare transmisă CNN înainte de a i se acorda premiul vineri, Mohammadi a vorbit despre activitatea sa de activism din interiorul închisorii notorii Evin din Iran. Comitetul Nobel și-a exprimat speranța că Iranul o va elibera pe Mohammadi astfel încât să poată participa la ceremonia de decernare a premiului din decembrie.

Premiul Nobel pentru Pace din 2023 a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi.
Premiul Nobel pentru Pace din 2023 a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi.

"Premiul pentru Pace de anul acesta recunoaște și sutele de mii de oameni care, în anul precedent, s-au mobilizat împotriva politicilor de discriminare și opresiune ale regimurilor teocratice care vizează femeile", a declarat Berit Reiss-Andersen, președinta Comitetului Nobel Norvegian.

Reiss-Andersen se referea la protestele masive care au izbucnit acum un an, după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a decedat în custodia temutei poliții morale din Iran.

La scurt timp după moartea ei, iranienii au ieșit în stradă în demonstrații extinse fără precedent, mulți condamnând legea hijabului, impunitatea poliției morale și alte probleme.

Unii au cerut căderea regimului. Autoritățile au răspuns violent, reprimând mișcarea cu rapoarte extinse despre decese, dispariții și chiar torturi în detenție.

Poliția morală din Iran, care s-a retras în mare măsură după protestele de anul trecut, și-a reluat patrulele stradale în acest an, iar cu doar câteva săptămâni înainte de aniversarea de un an a morții lui Amini și a protestelor care au urmat, autoritățile iraniene au început să ia în considerare un nou proiect de lege draconic privind purtarea hijabului.

Parlamentul țării a aprobat o nouă legislație privind purtarea hijabului luna trecută.

Consiliul de Gardă, care supraveghează aspectele legislative în Republica Islamică, trebuie să aprobe încă proiectul de lege înainte ca acesta să fie implementat.

Mohammadi este a 19-a femeie care câștigă Premiul Nobel pentru Pace

Narges Mohammadi, a 19-a femeie laureată cu Premiul Nobel pentru Pace.
Narges Mohammadi, a 19-a femeie laureată cu Premiul Nobel pentru Pace.

Narges Mohammadi, a 19-a femeie laureată cu Premiul Nobel pentru Pace în peste 120 de ani de istorie a premiului.

Nadia Murad, o activistă pentru drepturile omului din comunitatea yazidilor și supraviețuitoare a sclaviei sexuale în mâinile ISIS în Irak, a câștigat premiul împreună în 2018.

Alte câștigătoare de sex feminin includ activista pakistaneză pentru educație Malala Yousafzai și Ellen Johnson Sirleaf, care a devenit prima femeie lider a Africii aleasă democratic când a devenit președintele Liberiei în 2005.

O altă femeie iraniană, avocata pentru drepturile omului Shirin Ebadi, a câștigat premiul în 2003.

Site-ul Nobel menționează că, pentru marea parte a istoriei sale, Premiul pentru Pace "a fost aproape în exclusivitate în mâna bărbaților albi foarte educați din Europa și Statele Unite".

Activismul lui Mohammadi în Iran vine cu "costuri personale imense"

Guvernul iranian a arestat-o pe Mohammadi de 13 ori.
Guvernul iranian a arestat-o pe Mohammadi de 13 ori.

Guvernul din Iran a închis-o pe Narges Mohammadi pentru activitatea sa de advocacy împotriva opresiunii femeilor în Iran.

"Lupta ei curajoasă a venit cu costuri personale imense", a spus Berit Reiss-Andersen, președinta Comitetului Nobel Norvegian, la ceremonia de anunțare de vineri.

Guvernul iranian a arestat-o pe Mohammadi de 13 ori, a condamnat-o de cinci ori și a condamnat-o la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici, potrivit lui Reiss-Andersen. După eliberarea sa pe cauțiune, a fost re-arestată în 2015 și condamnată la timp suplimentar de închisoare. Dar chiar și în spatele zidurilor, ea și-a folosit vocea pentru a lupta împotriva folosirii pedepsei cu moartea în Iran și a legii obligatorii a hijab-ului a regimului.

La începutul acestui an, parlamentul Iranului a adoptat o nouă legislație draconică care impune pedepse mult mai dure femeilor care încalcă regulile hijab-ului, la un an de zile după aniversarea morții lui Amini care a stârnit demonstrații în masă.

Pentru refuzul ei de a fi tăcută în închisoare, Mohammadi nu a mai avut voie să vorbească cu soțul ei, Taghi Rahmani, și cu copiii ei, Ali și Kiana, timp de 18 luni.

"Sunt foarte mândru de mama mea", a spus Ali CNN, înainte ca mama lui să primească Premiul Nobel pentru Pace vineri. "Nu a fost mereu cu noi, dar atunci când era, avea grijă de noi... a fost o mamă bună și încă este... Am acceptat acest fel de viață acum. Orice suferință pe care trebuie să o îndur nu contează".

Recunoașterea Comitetului Nobel a lui Mohammadi trimite "un mesaj puternic liderilor Iranului"

Recunoașterea activistei iraniene Narges Mohammadi de către Comitetul Nobel Norvegian este o "realizare imensă pentru drepturile femeilor în Iran", a declarat un specialist în Premiul Nobel pentru Pace CNN.

"Narges Mohammadi era pe primul loc pe lista mea scurtă. Câștigarea ei este o realizare imensă pentru drepturile femeilor în Iran", a declarat Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace Oslo, într-o declarație pentru CNN.

"Femeile din țară luptă pentru egalitate și libertate de generații, iar moartea lui Mahsa Amini a devenit un catalizator împotriva opresiunii și violenței. Laureata de astăzi, închisă în mod nedrept în Tehran, trimite un mesaj puternic liderilor Iranului că drepturile femeilor sunt fundamentale peste tot în lume".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net