Ai puţ şi fosă septică? Statul îţi dă bani ca să te conectezi la reţeaua publică

Potrivit INS, 45% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare. Unii au fose septice, alţii au încă WC-ul în curte. Ca să se ştie exact care este situaţia, primăriile trebuie să ia în evidenţă până la sfârşitul acestei luni gospodăriile cu fose. Iar de la 1 noiembrie, se derulează Programul „Prima conectare”, prin care familiile sărace primesc bani pentru racordarea la canalizare şi apă. Asta în situaţia că există reţea publică la care să se racordeze!

image

Mai aveţi o săptămână să vă declaraţi fosele septice la primărie. De la 1 noiembrie puteţi lua amendă! Hotărârea de Guvern 714 a intrat în vigoare în luna mai 2022 şi prevede obligativitatea proprietarilor de fose septice şi bazine vidanjabile de a se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate.

Deşi până la termenul limită a mai rămas o săptămână lucrătoare, oamenii habar n-au ce trebuie să facă.

Citește și: Veste bună pentru români! Vouchere de 4.000 de lei pentru cei cu venituri mici! Iată condițiile

Sancţiuni pentru nerespectarea legii

Obligaţia vine şi cu penalizări, în cazul în care nu este respectată. În baza hotărârii de Guvern menţionate, fosele septice vor fi verificate de Garda Naţională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale.

În cazul în care, în urma controalelor, se vor depista persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda de Mediu va putea aplica amenzi.

Persoanele fizice şi juridice, care nu respectă această prevedere, riscă amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Dar şi primăriile care nu întocmesc acest registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

Fiecare administraţie publică locală are obligaţia de a întocmi un registru al foselor. Iar cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează.

Poate te interesează: Decizia care afectează peste 3 milioane de gospodării. Prețul la lemnele de foc, plafonat la 400 de lei

Programul „Prima conectare” începe la 1 noiembrie

Apoi, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, cetăţenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat lansarea programului Prima Conectare, program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar.

Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se va derula în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie, în limita bugetului maxim eligibil alocat, a anunţat, într-un comunicat de presă, AFM.

Statul va deconta maximum 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte. Banii nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de stat companiilor care vor efectua lucrările. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile cu venituri reduse.

România, ultima din UE la servicii de canalizare

image

De ce este nevoie de această lege? Conform datelor Eurostat, la începutul anului 2021, în România erau aproape 9 milioane de locuinţe, din care aproximativ 4 milioane erau situate în mediul rural.

În plus, aproape 2 milioane de gospodării au, în continuare, WC-ul în curte, lucru ce contravine normelor de mediu de la nivel european. Rata de conectare a populaţiei la servicii de canalizare este de 55,8%, cel mai scăzut procent la nivelul Uniunii Europene.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net