Decizia care afectează peste 3 milioane de gospodării. Prețul la lemnele de foc, plafonat la 400 de lei

Ultima actualizare:

Milioane de români au primit o veste bună, după ce Guvernul a decis să plafoneze prețul la lemne. Astfel, metrul cub de lemne de foc va costa 400 de lei, nu 500 de lei, cum era în proiectul de OUG, a transmis miercuri, 5 octombrie, premierul României.

Prețul la lemnele de foc, plafonat la 400 de lei
Prețul la lemnele de foc, plafonat la 400 de lei

Prim-ministrul Ciucă a anunțat că prețul la lemnul de foc va fi plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la pelete.

Șeful Guvernului a punctat că decizia e agreată în Coaliție, iar cifrele înaintate conțin și TVA-ul. Măsura este luată „astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, a transmis premierul.

Vezi și: Veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc.

În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la pelete”, a afirmat premierul României, conform Adevărul.

Poate te interesează: Ministrul Muncii, veste bună pentru toți românii! Ce se întâmplă cu facturile la energie

Prețul la lemnele de foc, plafonat la 400 de lei. Ce spune ordonanța

În ordonanță de urgență se precizează că există o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională, se mai arată în ordonanța de urgență.

„Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii.

De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE”, mai precizează actul normativ. 

Ce amenzi vor primi cei care nu respectă deciziile privind plafonarea prețului la lemne

Potrivit ordonanței de urgență, pe piața liberă prețul la metrul cub ajungea până la 700 de lei. Cei care vor încălca prevederile ordonanței de urgență ar putea fi pedepsiți cu amenzi între 3000 și 5000 de lei.

Nu este afectat prețul din contractele deja încheiate la momentul adoptării ordonanței de urgență, potrivit Guvernului. Noua măsura ar urma să se aplice până la 31 martie 2023.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net