Aici era ferma de la care mânca Nicu Ceauşescu!

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Mândria judeţului Buzău până la Revoluţie! Ferma agro-zootehnică din satul Potoceni, comuna Mărăcineni, livra lactate, brânzeturi, carne şi legume către ştabii din Partidul Comunist Român. De la ”ferma partidului” primea provizii şi Şcoala de aviaţie de la Boboc, în perioada în care Nicu Ceauşescu învăţa să piloteze, scrie adevarul.ro. 

“Ferma partidului”  se deteriorează  pe zi ce trece
“Ferma partidului” se deteriorează pe zi ce trece

Forfotă mare la maginea satului Potoceni în Epoca de Aur! Pe o suprafaţă uriaşă erau amplasate cantine, birouri, o crescătorie de vaci şi una de porci. În complex mai funcţionau o staţie de prelucrare a laptelui şi o carmangerie, unde se prelucrau renumitele mezeluri de Potoceni, care au fost comercializate până în 1995. Nu mai puţin de 500 de oameni aveau locuri de muncă în ferma buzoiană. 

Venea multă lume aici, curgeau maşinile cu muncitori. Cei mai mulţi lucrau cu ziua în sămânţărie şi în zootehnie. Se produceau seminţe de ardei, ceapă, vinete pentru export şi pepeni. La zootehnie, baza erau taurinele şi porcii pentru Italia”, îşi aminteşte Gheorghe Ulmeanu, fost tractorist la Potoceni. 

Gheorghe Ulmeanu,  fost tractorist  la Potoceni
Gheorghe Ulmeanu, fost tractorist la Potoceni

Complexul căpătase renumele de ”ferma partidului”, fiindcă de aici erau aprovizionate cu alimente toate localurile de partid din ţară. De la fermă erau aduse produse şi Şcoala de aviaţie de la Boboc, în perioada în care Nicu Ceauşescu învăţa să piloteze. “Prinţişorul” a fost elev la Boboc în urmă cu peste 45 de ani. De altfel, numele fiului cel mic al dictatorului Nicolae Ceauşescu este dăltuit pe placa de marmură de la intrarea în Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene, ca şef de promoţie în 1976. 

Pe terenul  complexului  au fost construite  mai multe case
Pe terenul complexului au fost construite mai multe case

Tot judeţul mânca de aici, chiar şi fiul lui Ceauşescu, Nicu, pe vremea când era militar la Boboc. Veneau mereu şi luau de toate pentru el. A fost ferma Partidului Comunist Român: de aici plecau spre restaurantele lor  alimente - carne, legume, lactate şi brânzeturi”, povesteşte bătrânul Ulmeanu. 

image

Ferma a ajuns o ruină în primii zece ani ani de democraţie. După Revoluţie a fost preluată de Întreprinderea Agricolă de Stat, apoi, la începutul anilor ‘90, a fost privatizată prin metoda MEBO, iar cu timpul a fost părăsită definitiv. Cei care locuiesc în apropierea complexului agro-zootehnic spun că ultimii directori ai fermei au tăiat tot fierul şi au dat, în mod abuziv, locuri pentru case. Cel puţin opt case au fost ridicate până în prezent chiar lângă fostele grajduri ale fermei renumite în vremea socialismului. 

Despre Nicu Ceauşescu se spunea  că va prelua funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România
Despre Nicu Ceauşescu se spunea că va prelua funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România

Click! spune

Nicu Ceauşescu (1 septembrie 1951 - 26 septembrie 1996) a fost al treilea copil al lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu. Numit în funcţia de prim-secretar al organizaţiei PCR Sibiu în anii ‘80, el era considerat drept un potenţial succesor în funcţie al tatălui său. A fost condamnat la închisoare după Revoluţie, fiind eliberat din motive medicale. Bolnav de ciroză, s-a stins la spitalul AKH din Viena. 

image
image
image
image
image
image
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net