Ajutaţi berzele îngheţate!
Ela şi Cris sunt două berze albe care s-au întors de câţiva ani în comuna Cărpiniş din judeţul Timiş. Aici e casa lor, de la începutul lunii martie şi până toamna târziu. Numai că anul acesta, în loc să-şi găsească satul înverzit şi înmugurit, ele au venit în plină iarnă. Imaginile cu berzele zgribulite ne-au topit inimile şi i-au alertat pe ornitologi.
Cum a venit primăvara în calendar, berzele albe şi-au luat locurile în cuiburile de pe stâlpi sau de pe case. Problema este că în loc să găsească un mediu prielnic, berzele au dat de o veritabilă iarnă. Gerul din martie le-a ţinutuit în cuiburile înzăpezite, în ninsoare, la temperaturi de îngheţ.Berzele Cris şi Ela au devenit vedete de când Wildlife România le monitorizează pas cu pas, iar pasionaţii le pot urmări 24 de ore din 24. Şi în judeţul Dolj, primele berze s-au întors în urmă cu două săptămâni. Localitatea Livezi este renumită pentru numărul mare de berze care se întorc aici odată cu venirea primăverii. Acum, însă, “vestitorii primăverii” trebuie să lupte cu iarna care s-a întors pe nepusă masă.
„Este greu pentru ele că nu îşi pot procura hrana. Berzele vestesc primăvara, iar ele au sosit direct în zăpadă, iar acum trebuie să îndure frigul şi foamea“, a spus un localnic pentru adevarul.ro.
Specialiştii susţin că adevăratul pericol pentru berze este ploaia cu gheaţă, care se pune pe aripi şi nu le mai dă voie să zboare. Berzele pot rezista în frig o săptămână, spune specialistul, însă dacă nu zboară atunci când se apropie un om, e semn că au nevoie de ajutor.
„Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor”, spune Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română. Iată ce sfaturi ne dau specialiştii dacă vrem să ajutăm înaripatele:
- Oferiţi hrană păsărilor care au coborât din cuib (peşte, carne crudă tăiată cuburi). Nu şi pâine, fiindcă e un aliment procesat care nu le conferă şi nutrienţi să reziste frigului.
- Dacă e îngheţată, nu se poate mişca – atunci adăpostiţi-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc!
- Limitaţi contactul cu barza, este pasăre sălbatică şi lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni!
- Oferiţi apă păsării, continuaţi hrănirea!
- Din momentul în care îşi revine, eliberaţi pasărea! Nu eliberaţi pasărea seara, doar dimineaţa sau la ora prânzului!
- Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sângerează, luaţi legătura cu un medic veterinar!
Vecinii bulgari au băgat berzele în casă
Îngheţate şi înfometate. Aşa au fost găsite pe un câmp din Bulgaria nouă berze. Impresionaţi de păsările de abia sosite din ţările calde, membrii unei familii din comuna Naum (Bulgaria) le-au luat şi le-au adăpostit în casă, la căldură.
Le-au şters bine de apă, apoi le-au aşezat pe pături, în pat şi pe covor, sperând să-şi revină, astfel încât să le poată da drumul afară, când vremea se va îmbunătăţi.
Flash news
Cod portocaliu de vreme rea, până sâmbătă
Potrivit meteorologilor, ieri, la prânz, cele mai mari temperaturi au fost la Mangalia, 4˚C, şi la Turnu Măgurele, 2˚C. În restul ţării, s-au înregistrat valori negative, între -9˚C la Bistriţa şi 0˚C în sudul ţării. O avertizare intrată în vigoare ieri şi valabilă până astăzi, la ora 15.00, anunţă că va fi vreme deosebit de rece, ninsori, polei. De pildă, în timpul nopţii, vor fi -10˚C la Cluj-Napoca, iar la prânz nu vor fi mai mult de 2˚C. De astăzi, de la ora 15.00, până mâine, la ora 15.00, va fi Cod portocaliu de vreme rea, în sudul Banatului şi al Olteniei, în Muntenia şi Dobrogea. În aceste zone, va ninge abundent, iar vântul puternic va viscoli zăpada.
Soluţiile pentru dezgheţat maşina s-au vândut ca pâinea caldă
De când s-a întors iarna, dai cu tunul şi nu mai găseşti soluţii pentru dezgheţat maşina. Reporterii Click! au dat ieri o raită pe la benzinării, dar şi pe la marile magazine. „Am avut 560 de bucăţi şi s-au dat într-o oră, mai avem un sigur set.
Nici soluţie de curăţat parbrizul nu mai avem”, ne-a spus un vânzător. Dar ce faci când nu poţi deschide portiera bocnă? În nici un caz să nu foloseşti apă ferbinte. Au experimentat alţii şi geamul s-a spart imediat. Ba chiar, un şofer s-a ales cu o ditamai gaura în parbriz. E bine să foloseşti alcool, spirt, în general, iar, dacă dispui de bani, investeşte într-un sistem de pornire a motorului prin telecomandă. Costă 400 €, dar te scuteşte de chinul curăţării maşinii. Imediat ce ai pornit motorul, autoturismul se va dezgheţa uşor.
Unde puteţi să vă lăsaţi copiii cât sunt şcolile închise?
Primăria Sectorului 2 vine în sprijinul părinţilor care nu au unde să-şi lase copiii în siguranţă, mâine, pe perioada suspendării cursurilor. Autoritatea locală le pune la dispoziţie două centre ale sale. E vorba de Complexul „Sfântul Pantelimon”, situat pe Şos. Pantelimon nr. 301 şi de Complexul de Servicii Socio-Educative pentru Elevi „Sfânta Maria”, din strada Oituz nr. 9, cartier Andronache. Centrele funcţionează între orele 08.00 şi 16.00, interval în care copiii se vor putea juca, urmări programe tv adecvate vârstei şi vor putea să-şi facă temele sub supravegherea personalului calificat. Pentru informaţii şi înscrieri, părinţii interesaţi pot suna la numărul 0314.136.210 - pentru Complexul „Sfântul Pantelimon” – şi la 0722.673.277 - pentru Complexul de Servicii Socio-Educative pentru Elevi „Sfânta Maria”. Ieri, s-a luat decizia ca și unitățile de învățământ din județul Ilfov să fie închise mâine.