Alegeri prezidențiale 2019. Cum s-a votat în cătunul cu 13 suflete din Munții Orăștiei
Cu greu ajungi în Ursici, un cătun aflat pe o creastă greu accesibilă din Munţii Orăştiei, mai ales pe aşa o vreme câinoasă. Din cele câteva bordeie aruncate pe dealuri ies vălătuci de fum. Semn că doar acelea mai sunt locuite. În tot satul au mai rămas 13 oameni, toţi bătrâni, nici un copil.
Clădirea fostei şcoli din Ursici, judeţul Hunedoara, şi-a redeschis, duminică, porţile pentru localnicii invitaţi să voteze la alegerile prezidenţiale. Căsuţa veche din lemn, înconjurată de un pâlc de brazi, a funcţionat ca şcoală până la începutul anilor 2000.
Atunci a fost desfiinţată şi pusă sub lacăt, iar cei patru copii care învăţau aici au fost trimişi la şcoala din Boşorod, aflată în vale, la 15 kilometri. De atunci, sătenii mai trec pragul vechii şcoli doar cu ocazii rare, cum sunt alegerile, scrie corespondentul „Adevărul”.
13 oameni, majoritatea vârstnici, dar nici un copil, mai locuiesc în Ursici. Voichiţa Borcoş (65 de ani) şi soţul ei Adam (74 de ani) au gospodăria la intrarea în satul de munte. Au cinci copii, însă nici unul nu a rămas în sat, şi trăiesc de pe urma creşterii vacilor şi a oilor, Voichiţa neavând pensie.
„Voi merge la vot cu gândul că poate cei care vor conduce ţara mai departe vor face ceva şi pentru noi, cei uitaţi aici pe dealuri, nu doar pentru cei din vale”, spune femeia. Cele mai mari griji ale sale rămân însă în gândurile la apropierea iernii. „Aici vin zăpezile mari, timpul este rău, iar noi suntem bătrâni şi slabi. Suntem aproape izolaţi aici, pe munte”, povesteşte Voichiţa.
Ioan Râmbetea şi soţia sa, Lucia, se numără şi ei printre puţinii alegători din Ursici. „Nu ne facem mari speranţe de la viitor, dar mergem să votăm şi poate se mai schimbă lucrurile şi pentru noi. Viaţa e mai grea aici faţă de alte locuri. Nu este reţea de curent, drumul de pământ ar mai trebui reparat, nu mai sunt copii în sat, cei mai mulţi oameni sunt plecaţi, iar cei rămaşi trăiesc din creşterea animalelor, fiecare după cum poate să le ţină”, spune Ioan.
Cătunul din Munţii Orăştiei, aflat la capătul unui urcuş abrupt pe un drum forestier, s-a depopulat în ultimele decenii, din cauza condiţiilor aspre de trai şi a izolării sale. Abia de şase ani, curentul electric a ajuns pentru prima dată în gospodăriile din Ursici!